Bankierslamp (7)

Wie kent ze niet? De statige bankierslampen die voornamelijk gebruikt werden op bureaus van welgestelde mensen. In het begin van de 20ste eeuw deed deze bureaulamp zijn intrede. De bankierslamp stond bekend als welgesteld en was herkenbaar aan het eigen karakter. Vooral het groene, gebogen glas met de witte binnenkant, dat met de mond was geblazen was zeer kenmerkend. In de tijd dat de elektriciteit zijn intrede deed werd ook de bankierslamp ontwikkeld. In het begin was elektriciteit maar voor weinig mensen weggelegd en hierdoor waren het de welgestelden heren die een voorloper waren in deze tijd. Bankiers, notarissen en advocaten bijvoorbeeld konden de aanschaf wel betalen. Waarschijnlijk kreeg de bankierslamp zijn groene uiterlijk omdat de prachtige, antieke bureaus in die tijd waren voorzien van een groene inleg, meestal vervaardigd van leer, waarop geschreven werd. De groene bankierslamp sloot daardoor perfect aan in deze stijl.

De bankierslamp en zijn kenmerken

Een bankierslamp is een heel kenmerkende lamp. De bankierslamp valt onder de categorie tafellampen of bureaulampen. Een originele bankierslamp is altijd voorzien van een ronde voet welke is uitgevoerd in een messing kleur. Voorheen was dit origineel messing, koper of brons maar tegenwoordig is er sprake van een brons, of messing kleur. Het armatuur heeft sierlijke, gebogen lijnen. De halfronde kap van de bankierslamp is groen van kleur aan de buitenzijde en wit aan de binnenzijde. De witte binnenzijde zorgt ervoor dat het licht van de bankierslamp optimaal gereflecteerd wordt. De kap is verstelbaar en voorzien van een schakelaar om de bankierslamp mee te bedienen. Een sierlijk pronkstuk op uw bureau welke zeker niet aan de aandacht zal ontsnappen.

De bankierslamp moderner uitgevoerd

Zoals eerder omschreven is de bankierslamp toch typisch sierlijk te noemen en daardoor eerder klassiek dan modern. Toch heeft ook de bankierslamp qua ontwikkeling niet ondergedaan. Hoewel de bankierslamp herkenbaar blijft zijn sommige elementen voorzien van een make over. Zo is de sierlijke lijn verdwenen en verruilt voor een strakke, rechte belijning. De groene kap hoeft niet perse meer; ook andere kleuren kappen zijn verkrijgbaar. De trekschakelaar is ook niet altijd meer aanwezig; een dimbare knop of een aan en uit schakelaar op het armatuur zelf zijn ook een optie geworden. Zo is er bewust voor gekozen om de klassieke variant te vernieuwen naar modernere tijden. Toch is en blijft de bankierslamp naar ons idee het mooist als deze zo dicht mogelijk bij het origineel blijft. Een rechthoekige voet in plaats van een ronde valt zeker niet buiten de toon. Welke uitvoering u ook wenst, het blijft natuurlijk smaakgebonden.

Bankierslampen en lichtbronnen

Bankierslampen zijn vanwege het model nog voorzien van een fitting. Zo blijft het authentieke karakter tenslotte het meest behouden. Om bankierslampen toch een aansluiting te laten vinden in de moderne verlichting adviseren wij u het gebruik van led lichtbronnen. Bankierslampen geven sfeervol licht vanwege de lichtweerkaatsing naar beneden. Led lichtbronnen kunnen ook daar aan bijdragen. Door een warme lichtkleur te kiezen in een door u gewenst wattage zult u zien dat de bankiers lamp voldoet aan uw wensen. Door gebruik te maken van led verlichting blijven de bankierslampen zeer zuinig in gebruik en gaat ze erg lang mee. Een ander voordeel is dat de bankiers lamp niet extreem heet wordt wat lastig kan zijn als u de bankiers lamp gebruikt als bureaulamp. Zo blijven de bankierslampen toch authentiek van karakter maar heel modern qua gebruik.

Bankierslampen van Rietveldlicht.nl

De bankierslampen vindt u ook bij Rietveldlicht.nl terug op de site. Een andere benaming voor bankierslampen zijn notarislampen. Wij hebben voor u bankierslampen die dicht bij het origineel liggen maar ook bankierslampen die iets moderner zijn uitgevoerd. De maat van de kap is echter de originele afmeting uit vervlogen tijden. De prijzen zijn gelukkig niet meer zo extreem als begin twintigste eeuw, een bankiers lamp is daardoor goed betaalbaar geworden. Bankierslampen zijn tijdloos bovendien en laten zich gemakkelijk plaatsen in vele interieurstijlen.