Halogeenlampen (11)

Halogeenlampen worden als lichtbron nog veelvuldig toegepast. De halogeenlamp deed jaren geleden al zijn intrede als vervanger van de gloeilamp. De halogeenlamp dankt zijn naam aan het feit dat er een klein beetje gas in de lichtbron zit verwerkt. Dit gas heet halogeen. Halogeenlampen hebben een hoger rendement dan gloeilampen en gaan langer mee in gebruik.Halogeenlampen hebben een warmwitte lichtkleur die varieert tot natuurlijk wit. De lichtkleur is sterk afhankelijk van het gekozen wattage en of de lamp gedimd wordt.

Halogeenlampen in verschillende uitvoeringen

Halogeenlampen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen. De meest voorkomende zijn de halogeenlampen met een E27 of een E14 fitting. Ook de halogeenlamp met een GU10 aansluiting wordt veelvuldig gebruikt in vele armaturen. Het voordeel van dit soort halogeenlampen is dat deze soorten direct aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk. De andere soorten halogeenlampen zoals bijvoorbeeld de G4, GY6.35, G53 of de QR111 werken op 12 Volt. Voor gebruik van deze types halogeenlampen is het gebruik van een transformator dus noodzakelijk.

Halogeenlamp dimmen

Halogeenlampen zijn over het algemeen goed dimbaar. Voor de halogeenlamp op 220-240 Volt stroom is volstaat een gloeilampen dimmer al. Voor halogeenlampen die voorzien zijn van een transformator is het gebruik van een speciale Tronic dimmer aan te raden. Door de ouderwetse dimmers te gebruiken kan een hinderlijke bromtoon ontstaan in combinatie met halogeenlampen.

Halogeen lampen meegeleverd

In het aanbod lampen van Rietveldlicht.nl zult u veel armaturen tegenkomen die worden geleverd inclusief halogeen lampen. Deze halogeen lampen hoeft u dus niet meer apart aan te schaffen. Veel halogeen lampen kunt u tegenwoordig ook al vervangen voor led verlichting. Het model van de halogeen lamp is dan hetzelfde als de led lichtbron alleen dus voorzien van led. Een voordeel van een led lichtbron ten opzichte van een halogeen lamp is het energieverbruik. Het energieverbruik van halogeen lampen ligt vele malen hoger dan dat van led lampen. Ook is de levensduur van een halogeen lamp minder dan die van een led lamp. Een halogeen lamp wordt over het algemeen ook warmer dan een led lamp en dit kan in sommige gevallen ook minder praktisch zijn.