Halogeenlampen

Halogeenlampen waren lange tijd de meest gebruikte lichtbronnen. De halogeenlamp had een langere levensduur dan de gloeilamp en stond bekend om de warme kleurmogelijkheden en de felheid van de verlichting maakte de halogeenlamp een ideale lichtbron voor bijvoorbeeld spots. Toch is de halogeenlamp al lang niet meer zo populair als voorheen. De halogeenlampen hebben plaats gemaakt voor de led lichtbronnen.

Halogeenlampen en led verlichting

De halogeenlampen zijn min of meer verdreven door de led verlichting. De halogeenlampen zijn in verhouding tot led erg duurzaam in gebruik en ook nog eens slecht voor het milieu. Een halogeenlamp gaat ook veel minder lang mee dan led verlichting. Een ander groot nadeel van halogeenlampen is het feit dat ze erg warm worden tijdens het gebruik. Aan een halogeenlamp kunt u zich erg branden. Bij led verlichting is dit niet het geval. Zeker als u de halogeenlampen dicht op materiaal plaatst, bijvoorbeeld bij kunststof of hout, kan dit echt zichtbare gevolgen hebben. Het voordeel van halogeenlampen is echter dat ze veel goedkoper in aanschaf zijn. Ze worden dan ook nog vaak meegeleverd door de fabrikant bij armaturen. Zo heeft de consument een complete lamp die voorzien is van halogeen verlichting. Gelukkig is het halogeen in de meeste gevallen gemakkelijk vervangbaar. U kunt dus altijd kiezen voor led verlichting als de halogeenlamp stuk gegaan is.

Halogeen dimmer voor halogeen lampjes

Om halogeenlampjes te dimmen is het belangrijk om te weten of uw lampen gebruik maken van een trafo of niet. Als dit het geval is dan is de aanschaf van een Tronic dimmer als halogeen dimmer aan te raden. Zo voorkomt u een brommend geluid tijdens het dimmen. Als de halogeen lampjes op 230 volt zijn aangesloten, dus zonder trafo, dan kunt een gewone gloeilampen dimmer gebruiken en hoeft u niet op zoek te gaan naar een halogeen dimmer. Tegenwoordig zijn er ook veel armaturen die een ingebouwde halogeen dimmer hebben. Deze noemen we ook wel een touch dimmer. Zodra u het armatuur van de halogeenlamp aanraakt zal deze aan gaan of gaan dimmen. Ook het uitzetten van de lamp gaat op deze manier. Op deze manier heeft u geen dimmer halogeen nodig maar doet de halogeenlamp het werk vanzelf.

Halogeen lampen en het aanbod

Als u googled op halogeen lampen zult u nog erg veel aanbod vinden. Veel mensen denken ook dat het belangrijk is om weer een halogeenlamp terug te plaatsen in het armatuur als deze stuk gaat. Daarnaast zijn er ook armaturen met hele bijzondere halogeen lampen zoals bijvoorbeeld de staaflampjes. Toch zijn er ook in led verlichting al vele mogelijkheden die als vervanging prima uitsluiten op halogeenlampen.