• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Hoe kan je een lamp dimmen zonder dimmer?

16-10-2019

Perfect licht op elk moment van de dag? Je regelt het met een dimmer. Werklicht tijdens het koken, sfeerlicht tijdens het eten. Met een dimmer pas je het licht eenvoudig naar wens aan, zodat het licht past bij het moment, de sfeer, jouw mood. Er zijn veel verschillende dimbare lampen, dimmers én manieren om lampen te dimmen. Zo is het zelfs mogelijk om lampen te dimmen zonder dimmer. Door een smart lichtbron te gebruiken, hoef je geen dimmer te installeren! Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan snel verder!

Lamp dimmen met ingebouwde dimmer

Lampen (dat kunnen armaturen of lichtbronnen zijn) met een ingebouwd dimsysteem zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten: dimmen in drie stappen of traploos dimmen. Hieronder leggen we je de verschillen uit en vertellen we je hoe het werkt.

Kortom: je hoeft geen klusjesman meer te regelen om een dimmer in je muur te monteren.

Dimstappen

De variant met een dimmer in stappen heeft een aantal vooringestelde dimstappen. Dat kan bijvoorbeeld 100%, 75%, 50% en 25% zijn. Wanneer je de lamp aandoet, brandt hij voluit op 100%. Als je de lamp wilt dimmen, klik je de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan: klik klik. De lamp verspringt dan naar de volgende dimstand, in dit geval 75%. Zo kun je de ‘doorklikken’ tot de gewenste dimstand. Als de lamp een geheugenfunctie heeft en je hem uitzet en enige tijd later weer aan, zal hij nog steeds in de gekozen dimstand staan.

Traploos dimmen

De variant met een traploos dimsysteem werkt eigenlijk hetzelfde, alleen kun je hierbij zelf de precieze dimstand kiezen. Wanneer je de lamp aandoet, brandt hij voluit. Als je de lamp wilt dimmen, klik je de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan: klik klik. De lamp zal dan langzaam opeenvolgend gaan dimmen en weer feller gaan branden. Op iedere gewenste positie kun je de dimstand vastzetten door de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan te klikken: klik klik. Als de lamp een geheugenfunctie heeft zal hij de dimstand onthouden wanneer je hem uitzet en later weer aanzet.

Slimme verlichting

Met slimme verlichting systemen is het ook mogelijk om lampen te dimmen via een app op je smartphone of tablet. Ook in dit geval heb je geen dimmer in de wand nodig om het licht naar jouw wens in te stellen. Zonder dimmer stel je verschillende lampen in huis naar wens in. Zo kan je gerust nog even de hanglampen in de keuken uitzetten en de wandlamp op de gang dimmen als je al in bed ligt.

Lampen met touchdimmer

Nog geen lamp gekocht, maar wel interesse in dimbare verlichting? Kijk dan ook eens naar lampen met een touch dimmer. Tafellampen of vloerlampen met een touch dimmer hebben een subtiel knopje op het armatuur dat heel makkelijk te bereiken is -in tegenstelling tot een dimmer aan het snoer bijvoorbeeld- waarmee je de lamp natuurlijk aan of uit kunt zetten én kan dimmen.

Kortom: je hoeft geen klusjesman meer te regelen om een dimmer in je muur te monteren, geen zoektochten meer naar de juiste dimmer (hoewel wij het je heel gemakkelijk hebben gemaakt met deze blog) en nog fijner: in bijna ieder armatuur kan wel zo’n lichtbron die in stappen dimbaar is. Dimmen is dus heel makkelijk: klik klik en klaar!

Groeten, Jannemieke