• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Dinsdag gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Hal inspiratie: Tips voor het inrichten van je hal

Wit, kil, onpersoonlijk en rommelig. Zo ziet de hal er in de meeste huizen uit. En dat terwijl we dagelijks heel wat keren door de hal moeten. Naar binnen, naar buiten, je jas pakken, je sleutels zoeken, even naar boven, oh de postbode voor de deur. Herkenbaar? Reden genoeg om deze veel gebruikte ruimte gezellig te maken. En het leuke is, zo ingewikkeld is het inrichten van de hal helemaal niet. Met onze ideeën voor de hal heb jij straks volop inspiratie voor jouw hal.

Speel met kleuren

Is jouw hal spierwit? Lekker ruimtelijk! Lichte en heldere kleuren vergroten jouw hal. Het is dus helemaal niet zo gek dat de hal in heel wat woningen wit is. Maar echt sfeervol is het natuurlijk niet. Om jouw hal groter te laten lijken en toch sfeervol te maken, kies je een lichte kleur die bij jouw stijl past. Misschien heb je in jouw woonkamer een prachtige groene kleur op de muur. Pak deze kleur in een tintje lichter voor jouw hal. Zo creëer je eenheid in je interieur en zorg je ervoor dat jouw hal persoonlijker wordt. En omdat het een lichte en heldere kleur is, ontstaat er een ruimtelijk effect. Ook een goed idee voor een kleine hal: verf de deuren in je gang in dezelfde kleur als jouw muren. Dit zorgt voor rust en dat zorgt dan weer voor ruimtelijkheid.

Heb je juist een grote gang en wil je die knusser maken, voeg dan warmte toe door warme kleuren te gebruiken. Denk aan terracotta, poeder roze, roestbruin. Schrik jij nou niet van deze kleuren, verf dan ook je plafond mee. Pak wel een tintje lichter om het box-gevoel te voorkomen. Door je plafond in een kleur te verven die aansluit op de kleur van jouw muren, creëer je een geborgen gevoel. En dat is fijn binnenkomen; een warm welkom.

Maak gebruik van weerspiegelingen

Kleur in je hal doet een hele hoop, maar wist je dat ook accessoires en meubels in jouw hal kunnen bijdragen aan een ruimtelijk gevoel? Weerspiegeling zorgt voor meer lichtinval en licht zorgt voor ruimte. We denken bij weerspiegeling al snel aan een spiegel. En dat is meteen een hartstikke goed idee. Want handig -nog even in de spiegel kijken voor je weggaat- en het zorgt voor een ruimtelijk effect. Win-win. En door te kiezen voor een spiegel die past bij jouw woonstijl, voeg je ook direct wat persoonlijkheid toe aan de entree. Denk aan een grote strakke spiegel in een moderne hal of juist een spiegel met een grote houten lijst in een industriële hal. Ook andere woonaccessoires zoals kandelaars, vazen, fotolijsten die weerspiegelen helpen mee. Een glanzende kapstok of een hoogglans schoenenkast doet het ook goed! En het ruimt meteen de rommel op. Dat zorgt voor rust en dat zorgt weer voor -je raadt het al- ruimtelijkheid.

Omarm natuurlijke lichtbronnen

Niets zo mooi als natuurlijk licht. Gebruik het! Hartstikke leuk die mooie vaas in het raamkozijn, maar het blokkeert helaas het natuurlijke licht waardoor jouw hal er overdag kleiner uitziet dan ‘ie in werkelijkheid is. Zonde. Heb je ramen in je hal (lucky you!), laat ze vrij zodat het licht binnen kan komen.

||

Kies voor het juiste formaat lamp

Dan komen we nu bij ons favoriete deel; verlichting in de hal. Zeker in een kleine hal is verlichting belangrijk. Het is sfeerbepalend, kan zorgen voor een ruimtelijk effect en is praktisch. Als jij je sleutels elke ochtend zoekt (guilty) is veel licht fijn en nodig. En tijdens het veterstrikken van de schoenen van je kleuter is licht ook wel handig. Ben je op zoek naar verlichting voor in jouw hal, begin dan bij de basis: goed licht aan je plafond. Daarna komen de sfeermakers. Een plafondlamp, een hanglamp, inbouwspots of een lichtrail; het zijn allemaal lampen die goed kunnen functioneren als basisverlichting in jouw hal. Welk formaat lamp is nou geschikt voor in jouw hal? Dat is afhankelijk van hoe groot of hoe klein je hal is. We zien het vaak: kleine hal, kleine lamp. Maar kleine lampen (en meubels) benadrukken juist dat de ruimte klein is. Kies daarom de lamp die je mooi vindt en durf ‘m in een maatje groter te pakken. Niet te enthousiast natuurlijk, je wil niet ‘tegen de lamp lopen’. En houd rekening met je deuren. Het is wel zo handig als die open kunnen. Maar durf je te kiezen voor een maatje groter, heb je wel meteen een blikvanger in je hal. Ook overdag.

Een hanglamp in de hal? Instagrammable is het zeker. En als je een hoog plafond hebt kan het! En als het kan: doen! Houd er wel rekening mee dat een hanglamp het mooiste uitkomt als de lamp ook ècht kan hangen. Daarmee bedoelen we dat de lamp minimaal 60 cm (inclusief kap) van het plafond af moet kunnen hangen. Kort je een hanglamp heel ver in, omdat je er anders niet onderdoor kan lopen en dus tegen de lamp loopt, laat je eigenlijk zien dat de ruimte te klein is voor de lamp. Of de lamp te groot voor de ruimte natuurlijk. Het is maar net hoe je het ziet.

Heb je zo’n lange smalle ‘Pinterest’ gang, dan is het licht van één lamp niet voldoende om de hal helemaal te verlichten. Een lichtrail is dé oplossing. Met een verlichtingsrail (ook wel 1-fase rail of spanningsrail genoemd) hang je in één keer meerdere lampen op, benadruk je de lengte van je gang en verlicht je met gemak je hele ruimte. En je kan met de spots ook je favoriete accessoires uitlichten.

Accentueer je accessoires met verlichting

Nu kan je kijken naar de sfeermakers: tafellampen en wandlampen. Door op verschillende hoogtes licht aan te brengen in je hal (maar ook in je woonkamer, slaapkamer, keuken) ontstaat diepte en sfeer. Bovendien is een tafellamp een woonaccessoires en dus ook echt een toevoeging aan je interieur. Je mag hier dan ook flink mee uitpakken, als je daar van houdt natuurlijk. Je klikt ‘m makkelijk aan als je in het donker thuis komt en niet verblind wilt worden door de basisverlichting. Zet de tafellamp vlakbij het leuke fotolijstje of schilderij. Zo maak je meteen een gezellig hoekje in je hal. Ook mooi: een wandlamp naast je spiegel. Je geeft én extra aandacht aan dit mooie woonaccessoire én als je voor de spiegel staat, heb je mooi licht. Ook fijn.

Kies een lamp die bij je interieur en de sfeer van de woning past

Van alle tips die we kunnen geven is het allerbelangrijkste dat je een lamp kiest die bij jouw stijl past en bij de sfeer van het pand waarin je woont. Hoe je dat doet? Het is vast veel simpeler dan je denkt: kies een lamp die jij mooi vindt. Want wat jij mooi vindt, past automatisch bij jou en jouw (t)huis. Ook als het geen perfecte match is. Juist dat brengt karakter in je interieur. Verliefd op die rotan plafondlamp, maar twijfel je of het wel past bij jouw verder o-zo-moderne interieur? Natuurlijke materialen kunnen altijd en voegen meteen warmte toe aan je hal. Kijk ook naar de lampen die je al in je interieur hebt. Heb je veel zwarte lampen, dan is een zwarte plafondlamp of zwarte spots in jouw hal een goed idee. Het zorgt voor eenheid in jouw interieur en bovendien is dat wat jij mooi vindt. En dat is gewoonweg het allerbelangrijkst. En goed licht natuurlijk.

Liefs, Renate