• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Dinsdag gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Het nieuwe energielabel voor led lampen - hoe zit dat?

11-10-2022

“Wil ik nieuwe led lampen kopen, die zijn zo energiezuinig, zie ik alleen maar led lampen met een F op het label. Nou, zo zuinig zijn die led lampen dus helemaal niet. Hoe kan dat nou?” Een vraag die we sinds kort steeds vaker krijgen. En dat begrijpen we maar al te goed. Misschien heb je het al gehoord; er is een nieuw energielabel. En dat nieuwe label is even wennen. Maar maak je vooral geen zorgen, die led lamp met een F op het energielabel is nog net zo zuinig als toen daar een A op stond. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Door de jaren heen zijn producten -gelukkig- steeds zuiniger in verbruik geworden. Zo zuinig dat het oude label eigenlijk niet meer klopte. Daarom kregen de nieuwste zuinige producten een plusje achter de A. En toen er nog zuinigere artikelen op de markt kwamen, kregen deze zelfs twee plusjes achter de A. Inmiddels heeft vrijwel elk product een mooie A of een A met een plusje op het label staan. Het label is er niet echt duidelijker op geworden. En dat terwijl het energielabel juist bedoeld is om jou als klant duidelijke informatie te geven over het energieverbruik van het product dat je wilt kopen.

Gelukkig is er een oplossing; het nieuwe energielabel. Hoera! Ja, ècht. We moeten altijd even wennen aan veranderingen, maar deze verandering is positief. Het is overzichtelijker, duidelijker en het houdt rekening met de toekomst. Een toekomst waarin producten verder worden ontwikkelt en nog zuiniger in gebruik zullen zijn. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Het nieuwe label loopt, net zoals voorheen, van A tot G. Maar op dit label is geen plusje meer te zien. Sterker nog; categorie A blijft voorlopig leeg. Dit met het oog op de toekomst. Want in de toekomst zullen producten, waaronder lampen, nog energiezuiniger worden. Geen zorgen dus als die led lamp die je graag wilt kopen geen A op het label heeft staan, maar bijvoorbeeld een F of G.

||

Dan is er nog iets dat je moet weten: de manier waarop het energieverbruik van lampen wordt gemeten is ook veranderd. Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en de manier om verbruik te berekenen is aangepast zodat het beter aansluit op het gebruik van een lamp in de praktijk. Daarom is het eigenlijk niet mogelijk om het oude label met het nieuwe label te vergelijken. We kunnen niet even terugrekenen zoals in de tijd van de gulden naar de euro en andersom. Wat vroeger A++ was is nu niet standaard D geworden. Het kan zelfs zo zijn dat de lamp die nu een D scoort, zuiniger is dan de lamp met A++ op het oude label. Maak je daarom geen zorgen als de led lamp die je wilt kopen een F of G op het label heeft. Dit betekent niet dat deze lamp veel verbruikt. Het komt omdat de categorieën zijn veranderd en de manier waarop producten worden getest. Kijk daarom niet alleen naar het label, maar ook naar het verbruik van de led lamp in watt en naar de lichtopbrengst in lumen.

Even alles op een rijtje

  • De energielabels met de welbekende plusjes (A++) verdwijnen
  • Er is een nieuw label dat overzichtelijker is: van A tot G
  • Categorie A blijft voorlopig leeg. Deze categorie is gereserveerd voor nieuwe nog zuinigere producten
  • Energieverbruik wordt anders en strenger berekend
  • Vergelijk het oude label niet met het nieuwe label; een lamp met een G op het energielabel kan net zo zuinig zijn als een lamp met een A op het oude energielabel.
  • Het nieuwe energielabel is te herkennen aan de QR-code
  • Door de QR-code te scannen, kom je op een website van de EU met meer informatie over het product.

Dat viel best mee toch? Wedden dat je er zo aan gewend bent. En heb je nu toch nog een vraag, bel ons gerust. We helpen je graag.