• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Hoe kan je een lamp dimmen zonder dimmer?

16-10-2019

De woorden klik klik vallen de laatste tijd nogal eens op onze helpdesk. Dat heeft alles te maken met de uitbreiding van ons assortiment. Sinds kort hebben we namelijk armaturen en lichtbronnen in ons assortiment met een ingebouwd dimsysteem . En hoe je die dimt? Juist: door even ‘klik klik’ de schakelaar uit en weer aan te klikken.

Dimsysteem in stappen dim

We merken dat onze klanten even moeten wennen aan dit nieuwe technische hoogstandje. Ze lezen wel dat ze de lamp kunnen dimmen met een normale schakelaar, maar zo eenvoudig kan het niet zijn, toch? Toch wel! Lampen (dat kunnen armaturen of lichtbronnen zijn) met een ingebouwd dimsysteem heb je in twee verschillende varianten: met een dimsysteem in stappen of met een traploos dimsysteem . Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

Kortom: je hoeft geen klusjesman meer te regelen om een dimmer in je muur te monteren.

Dimstappen

De variant met een dimmer in stappen heeft een aantal vooringestelde dimstappen. Dat kan bijvoorbeeld 100%, 75%, 50% en 25% zijn. Wanneer je de lamp aandoet, brandt hij voluit op 100%. Als je de lamp wilt dimmen, klik je de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan: klik klik. De lamp verspringt dan naar de volgende dimstand, in dit geval 75%. Zo kun je de ‘doorklikken’ tot de gewenste dimstand. Als de lamp een geheugenfunctie heeft en je hem uitzet en enige tijd later weer aan, zal hij nog steeds in de gekozen dimstand staan.

Traploos dimmen

De variant met een traploos dimsysteem werkt eigenlijk hetzelfde, alleen kun je hierbij zelf de precieze dimstand kiezen. Wanneer je de lamp aandoet, brandt hij voluit. Als je de lamp wilt dimmen, klik je de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan: klik klik. De lamp zal dan langzaam opeenvolgend gaan dimmen en weer feller gaan branden. Op iedere gewenste positie kun je de dimstand vastzetten door de schakelaar snel achter elkaar uit en weer aan te klikken: klik klik. Als de lamp een geheugenfunctie heeft zal hij de dimstand onthouden wanneer je hem uitzet en later weer aanzet.

Kortom: je hoeft geen klusjesman meer te regelen om een dimmer in je muur te monteren, geen zoektochten meer naar de juiste dimmer (hoewel wij het je heel gemakkelijk hebben gemaakt met deze blog) en nog fijner: in bijna ieder armatuur kan wel zo’n lichtbron die in stappen dimbaar is. Dimmen is dus ineens heel makkelijk geworden: klik klik en klaar!

Groeten, Jannemieke