• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad

IP-waardes in de badkamer

10-02-2020

Dat elektriciteit en vocht niet de allerbeste beste vrienden zijn, is wel bekend. Maar hoe weet je nou of je de lamp die jij mooi vindt, ook veilig kunt gebruiken in de badkamer? Hier is de IP-waarde voor bedacht. Door te kijken naar de IP-waarde van jouw favoriete lamp, weet je of de lamp in de badkamer kan worden gebruikt én waar precies. Want de badkamer wordt ook verdeeld in verschillende zones. Zones? IP-waarde? Geen stress, we leggen het je uit in deze blog. Voor je het weet hangt de perfecte lamp te stralen in jouw badkamer.

Wat is een IP-waarde?

In een vochtige ruimte heb je een lamp nodig die beschermd is tegen -je raadt het al- vocht. Hoe goed een lamp beschermd is kun je aflezen aan de zogenaamde IP-waarde van de lamp. Een IP waarde bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld IP44. Het eerste cijfer is een indicator voor stofdichtheid. Het laatste cijfer is een indicator voor de waterdichtheid. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de dichtheid.

IP-waardes van lampen

IP20: Beschermd tegen vaste objecten boven 12 mm
IP21: Drupwaterdicht
IP23: Regenwaterdicht
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen)
IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
IP65: Beschermd tegen waterstralen
IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten
IP68: Stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water

Badkamer zones

Een badkamer wordt verdeeld in vier IP-zones. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij simpel; hoe dichter bij het water, hoe hoger de IP-waarde moet zijn. Plaats je bijvoorbeeld een inbouwspot vlak boven je douche, dan moet het spotje een IP-waarde hebben van IP65. Daar in de buurt, naast de douche, bad of wasbak heb je een lamp nodig met een afdichtingsklasse van IP44.

Hier hebben we een plaatje gemaakt, waarin de zones duidelijk zichtbaar zijn:

Zone 0 : in een bad = IP68 + Laagspanning (12 Volt).
Zone 1 : direct boven een bad of een douchecabine = IP65 of hoger.
Zone 2 : een straal van 60cm rondom bad, douche of wastafel = IP44 of hoger.
Zone 3 : is de rest van de badkamer. Geen IP-waarde nodig.

Op zoek naar de juiste IP-waarde?

Je vindt al onze badkamerlampen op onze website onder de categorie ‘binnenverlichting’, ruimte ‘badkamer’. Zie je een pracht exemplaar, klik dan op de foto. Je ziet dan alle informatie en meerdere afbeeldingen. Aan de rechterkant van de afbeeldingen zie je direct in opvallende blauwe letters de IP-waarde en in welke zone de lamp gebruikt mag worden. Als je na het lezen van de blog weet welke IP-waarde jouw lamp minimaal nodig heeft, kun je ook gerichter zoeken. Gebruik hiervoor de filters die bovenaan de pagina van onze webshop te vinden zijn. Zo maak je het vinden van jouw ideale lamp nog eenvoudiger.

Heb je toch nog een vraag, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen met je vraag! We helpen je graag op weg.