• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Veilige verlichting in de badkamer door IP-waardes

10-02-2020

Dat elektriciteit en vocht niet de allerbeste beste vrienden zijn, is wel bekend. Maar hoe weet je nou of je de lamp die jij mooi vindt, ook veilig kunt gebruiken in de badkamer?

Op onze website hebben we een categorie voor de lampen die geschikt zijn voor in de badkamer. Onder die categorie vind je al onze badkamerlampen. Toch is het belangrijk om zelf te kijken naar de IP-waarde van de lampen om te weten waar in de badkamer je de lamp mag plaatsen. De badkamer wordt verdeeld in verschillende zones. Zones? IP-waarde? Geen stress, we leggen het je graag uit en voor je het weet hangt de perfecte lamp te stralen in jouw badkamer.

Voor elke zone een IP-waarde

In een vochtige ruimte heb je een lamp nodig die beschermd is tegen - je raadt het al- vocht. Hoe goed een lamp beschermd is kun je aflezen aan de zogenaamde IP-waarde van de lamp. Een IP waarde bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld IP44. Het eerste cijfer is een indicator voor stofdichtheid. Het laatste cijfer is een indicator voor de waterdichtheid. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de dichtheid.

Een badkamer wordt verdeeld in vier IP-zones. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk vrij simpel; hoe dichter bij het water, hoe hoger de IP-waarde moet zijn. Plaats je bijvoorbeeld een inbouwspot vlak boven je douche, dan moet het spotje een IP-waarde hebben van IP65. Daar in de buurt, naast de douche, bad of wasbak heb je een lamp nodig met een afdichtingsklasse van IP44.

Hier hebben we een plaatje gemaakt, waarin de zones duidelijk zichtbaar zijn:

Zone 0 - in een bad. Benodigde IP-waarde: IP68. Gebruik laagspanning (12 Volt).

Zone 1 - direct boven een bad of een douchecabine. Benodigde IP-waarde: tenminste IP65. Gebruik laagspanning NIET nodig.

Zone 2 - een straal van 60 centimeter rondom een bad, douchecabine of wastafel. Benodigde IP waarde: tenminste IP44.

Zone 3 - is de rest van de badkamer. Deze zone hoeft niet aan een IP-waarde te voldoen. Bij lampen die in deze zone gebruikt kunnen worden, staat aangegeven dat ze geschikt zijn voor in de badkamer behalve in zone 1 en 2.

Je vindt al onze badkamerlampen op onze website onder de categorie ‘binnenverlichting’, ruimte ‘badkamer’. Zie je een pracht exemplaar, klik dan op de foto. Je ziet dan alle informatie en meerdere afbeeldingen. Aan de rechterkant van de afbeeldingen zie je direct in opvallende blauwe letters de IP-waarde en in welke zone de lamp gebruikt mag worden. Als je na het lezen van de blog weet welke IP-waarde jouw lamp minimaal nodig heeft, kun je ook gerichter zoeken. Gebruik hiervoor de filters die bovenaan de pagina van onze webshop te vinden zijn. Zo maak je het vinden van jouw ideale lamp nog eenvoudiger.

Heb je toch nog een vraag, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen met je vraag! We helpen je graag op weg.

Liefs, Jannemieke