• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 29-08-2023

Lampen in Japandi stijl

Het leek een trend, maar is -als je het ons vraagt- een blijvertje: de Japandi woonstijl. Japandi is een fijne mix van Scandinavisch design en Japans minimalisme. Beige, natuurlijke materialen en organische vormen kenmerken deze you love it or you hate it-woonstijl. Welke lampen passen nu in dit overwegend beige interieur, dat draait om minimalisme en functionaliteit? Je leest het in dit artikel!


Wat is Japandi?

Minimalisme, functionaliteit en natuurlijke materialen staan centraal in een Japandi interieur. Het kleurenpalet bestaat uit neutrale, ingetogen kleuren. Denk aan grijstinten en zachte beige tinten die worden aangevuld met onder andere donker hout voor balans. Natuurlijke materialen, zoals het donker walnoot hout, zijn kenmerkend voor de Japandi woonstijl. Maar we zien ook bamboe, rotan, keramiek en linnen terug in een Japandi interieur. Belangrijk is dat de materialen van hoge kwaliteit zijn en dus jaren meegaan, want verspilling is een no-go in deze blijvende woontrend.

Minimalisme

Overbodige decoraties zal je dan ook niet snel vinden in het huis van een Japandi liefhebber. (En als er dan al speelgoed op de grond ligt, is dat natuurlijk wel een beige knuffel in een organische vorm, gemaakt van biologisch linnen.) De leefruimte wordt gevuld met een paar zorgvuldig gekozen items die zowel functioneel als esthetisch verantwoord zijn. Ook lampen voldoen aan deze harde twee eisen.

Zacht licht voor harmonie

Licht speelt een cruciale rol in een Japandi interieur. Met het juiste licht creëer je een fijne, harmonieuze sfeer en komt het interieur veel beter tot zijn recht. Harde schaduwen wil je vermijden in een rustig interieur. Daarom is zacht en diffuus licht het licht dat je wilt creëren in jouw Japandi woonkamer of slaapkamer. Dit bereik je door lampen van doorschijnende materialen te gebruiken, zoals een hanglamp van dunne stof of rijstpapier. Maar ook lampen van opaalglas of een plafondlamp van bruin glas zorgen voor sfeervol en zacht licht.

Bij het kiezen van de juiste lamp speelt functionaliteit een grote rol. Denk aan armaturen die verstelbaar zijn.

Accentverlichting

Door een favoriet item te belichten, of het nu die mooie kamerplant of dat gave kunstwerk met abstracte lijnen is, zorg je ervoor dat deze elementen worden benadrukt. En dat zonder de rustige sfeer te verstoren. Een subtiele plafondspot kan bijvoorbeeld net dat beetje extra geven. Maar denk ook gerust aan een design tafellamp. Zo heb je een esthetisch object dat ook nog eens functioneel is. Juist, Japandi!

Lampen met eenvoudige vormen en luxe materialen

Nu we weten wat voor type verlichting past in een Japandi interieur - zacht licht én accentverlichting - kijken we natuurlijk ook naar het uiterlijk. Want hoewel Japandi staat voor functioneel en minimalistisch, is vormgeving ook een belangrijk aspect. lampen die passen in een Japandi inrichting omarmen de schoonheid van eenvoud. Denk aan minimalistische hanglampen, eenvoudige vloerlampen en design wandlampen die gemaakt zijn van luxe, natuurlijke materialen zoals hout, stof, bamboe, keramiek of rijstpapier. Deze materialen voegen warmte en textuur toe aan de ruimte, terwijl eenvoudige en organische vormen zorgen voor een rustige uitstraling.

Functioneel design

In een minimalistisch interieur is functionaliteit de norm. Het is ook een goede reminder voor jezelf als je gaat ontspullen. Als een item geen functie heeft, kan je het net zo goed achterwege laten. En in een Japandi interieur moet je dat ook zeker doen. Geen functie? Maak er iemand anders blij mee. We houden tenslotte niet allemaal van de Japandi stijl. Bij het kiezen van de juiste lamp speelt functionaliteit een grote rol. Denk aan armaturen die verstelbaar zijn. Een slanke staande leeslamp bijvoorbeeld, met een richtbare spot of een bruine wandlamp met verstelbare knikarm, waardoor de lamp in verschillende posities kan worden geplaatst. Zo komt het licht daar waar het nodig is. Functioneel én mooi!