• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 11-01-2021

Landelijke plafondlampen: zo maak je de beste keuze voor jouw interieur

Als interieurjunkie ben ik gek op de laatste trends. Ik kan niet wachten tot er een nieuw interieurblad uitkomt en ben continu met mijn eigen interieur bezig. Lampen zijn mijn favoriet, omdat ze echt iets toevoegen aan je interieur. Een nieuwe lamp is een relatief kleine verandering met een groots resultaat. Daarom ben ik altijd maar wat blij als ik weer een nieuwe lamp mag shoppen. Dit keer was ik op zoek naar een landelijke plafondlamp. Want een landelijk tintje doet het heel goed in mijn industriële interieur. 


Keukenlamp met een landelijk tintje

De wens voor een nieuwe lamp ontstond omdat ik de spots boven het kookeiland in de keuken eigenlijk al een tijdje niet meer ‘wauw’ vond. Dat herken je vast wel? Op bijna alles in je huis raak je wel een keer uitgekeken. De spots hadden een wat verouderd design en waren wat gelig van kleur. Dat heb je met veel dingen die ooit spierwit waren. Ik kon natuurlijk weer voor spots kiezen, want dat is heel handig voor boven een kookeiland. Maar het was tijd voor iets anders! 

Zo begon mijn zoektocht naar een landelijke plafondlamp voor in mijn keuken. Het design van mijn keuken valt onder de noemer industrieel. Ik heb een aanrechtblad met betonlook en donkere keukenkastjes. Een stoere plafondlamp met een landelijk tintje; dat zou goed passen. Op de webwinkel van Rietveld Licht ontdekte ik al snel dat er enorm veel keuze is. Ging ik voor een lamp in landelijke stijl met een betonlook net als mijn aanrechtblad, of toch voor een meer antieke lamp met een brons tintje?

Landelijke verlichting die past bij de rest van je interieur

Een nieuwe lamp moet passen bij de ruimte, maar ook bij de rest van je interieur. Zo hebben wij eigenlijk een woonkeuken: de keuken zit aan de eetkamer vast. In de eetkamer hangt al een lamp met een landelijk tintje, of eigenlijk zijn het twee dezelfde hanglampen naast elkaar. Ze zijn zwart en redelijk neutraal als het gaat om het design, dus daar paste gelukkig veel bij. Stel ik had daar een hele opvallende gouden lamp hangen, dan kon ik voor mijn keukenlamp in landelijke stijl beter een wat minimalistischer model uitzoeken. 

Wel hangen de lampen boven de eettafel en boven het kookeiland in het verlengde van elkaar. Dat komt door de indeling van onze woning. Als ik dan boven beide een hanglamp zou hangen, zou het erg druk worden. Vandaar dat mijn keuze al snel op een plafondlamp in landelijke stijl uitkwam.

Bepaal hoeveel de lamp mag opvallen

Aan de andere kant van onze keuken grenst de woonkamer. Vanaf de bank is het kookeiland goed te zien. Dat geldt dus ook voor de lamp die we erboven hangen. Belangrijk is dat je nadenkt welke van de twee de meeste aandacht moet trekken: het eiland of de lamp? Van mij moest het wel een beetje in balans blijven. Als dat niet het geval was en de lamp moest meer aandacht trekken, had ik beter voor een landelijke hanglamp kunnen kiezen. Ook heel mooi, maar wel meer aanwezig.

Hoeveel licht moet de plafondlamp geven

Omdat ik de landelijke plafondlamp in de keuken boven het kookeiland wilde hangen, moest ik extra goed nadenken over de hoeveelheid licht de lamp zou geven. En over de plekken waar het licht schijnt. De spots die er eerst hingen waren natuurlijk wel super praktisch. Door ze te draaien, bepaalde ik zelf welke delen van de keuken het meest verlicht waren. Ik ontdekte al snel dat ik wel 2 plafondlampen boven de keuken kon gebruiken. Dan had ik overal voldoende licht. 

Zo kwam ik stap voor stap dichter bij mijn keuze. Ik wist wat er past bij de rest van mijn interieur, hoe opvallend de lamp mocht zijn en hoeveel licht ik nodig had. Ben jij ook op zoek naar een landelijke plafondlamp? Om in de keuken te hangen of misschien wel op een hele andere plek in huis? Denk dan eerst over dezelfde dingen na en doe inspiratie op met de collectie plafondlampen in landelijke stijl van Rietveld Licht. Voor elke ruimte hebben ze prachtige landelijke plafondlampen in de collectie!