• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad

Wat zijn Lumen?

19-08-2019

Als je het woordenboek Latijn-Nederlands erop naslaat, zie je dat Lumen ‘licht’ betekent. En dat is ook precies wat de term Lumen tegenwoordig aanduidt: de hoeveelheid licht die uit een lichtbron komt.

Gebruik LED voor veel lichtopbrengst met weinig Watt

Als je vroeger op zoek was naar een lichtbron, ging je af op het Wattage . De meeste mensen hebben nog wel een bepaald beeld bij de lichtopbrengst van bijvoorbeeld een 40 Watt gloeilamp. Zocht je een lichtbron met een flinke lichtopbrengst? Dan moest je een gloeilamp van minimaal 60 Watt tevoorschijn halen. Niet alleen een hoop licht produceerde die, maar ook een hoop warmte! Dit aanzienlijke energieverbruik komen we tegenwoordig gelukkig nauwelijks meer tegen bij lichtbronnen.

De LED lichtbronnen die tegenwoordig worden geproduceerd zijn veel zuiniger dan ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen en zelfs veel zuiniger dan spaarlampen. Wanneer je voor LED gaat, heb je met een 6 Watt energieverbruik al een flinke lichtopbrengst, ofwel veel Lumen, te pakken. Dat is een heel positieve ontwikkeling voor het milieu, maar voor consumenten kan deze omslag in Wattages wel lastig zijn. Een Wattage zegt nu immers niks meer over de hoeveelheid licht die een lichtbron geeft. Gelukkig wordt daarom de term ‘Lumen’ steeds meer gebruikt zodat er toch weer een eenduidige eenheid is voor de hoeveelheid licht van een lichtbron.

Een ezelsbruggetje om Lumen om te rekenen naar Watt

Het is een beetje zoals de overgang van de Gulden naar de Euro: De eerste generatie die ermee te maken krijgt zal altijd nog een poosje terugrekenen naar de oude eenheid.

Het is een beetje zoals de overgang van de Gulden naar de Euro: De eerste generatie die ermee te maken krijgt zal altijd nog een poosje terugrekenen naar de oude eenheid. Zo is er voor de huidige generatie gelukkig ook nog een handige manier om het aantal Lumen van een LED-lamp om te rekenen naar het Wattage van een oude vertrouwde gloeilamp. Heel globaal gezegd kun je van het aantal Lumen het laatste cijfer afhalen om het Wattage te weten te komen. Een lichtopbrengst van 500 Lumen komt dus ongeveer overeen met een gloeilamp van 50 Watt. Natuurlijk is dit een heel grove vergelijking die alleen dient om een idee te krijgen van hoeveel licht een lamp ongeveer geeft.

Gelukkig hoef je het niet te doen met deze ietwat onnauwkeurige rekensom: op onze website staat bij iedere lichtbron het aantal Lumen aangegeven met daaronder precies het vergelijkbare Wattage van een gloeilamp. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

De komende generatie zal waarschijnlijk geen rekensommen of vergelijkers meer nodig hebben: over een aantal jaar zal het aantal Lumen net zo normaal zijn als het Wattage van een gloeilamp vroeger was. Maar tot die tijd schijnen wij graag wat licht over deze zaak!

Heb je dit allemaal gelezen en heb je hier een vraag over? Schroom dan niet om onze helpdesk te bellen of te mailen met je vraag! We helpen je graag op weg.

Liefs, Jannemieke