• De grootste lampenwinkel van Europa
 • Laagste prijsgarantie
 • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
 • Grote eigen voorraad

Twee lampjes

De eethoek is het hart van het huis. Door de eettafel letterlijk uit te lichten met een aantal mooie hanglampen krijgt deze fijne plek nog meer sfeer en wordt de lengte van de lange tafel of de vorm van de ronde tafel benadrukt. Maar hoe voorkom je een wirwar van draden op dat net zo strak gestucte plafond? Het ouderwetse kabelgootje is natuurlijk een oplossing, maar zeker niet de enige: het kan creatiever!

Zo maakten wij zelf een witte plaat tegen het plafond. Daaraan hebben we twee hanglampen opgehangen en de storende draden erachter verstopt. Eenvoudig en doeltreffend.

Stappenplan

 1. Allereerst bepaal je waar de hanglampen moeten komen op de plaat. Daarna boor je op de gekozen plek een gaatje. Hier komt straks het snoer doorheen.
 2. Schakel de stroom uit via de meterkast. In je plafond zit een zogenaamde lasdoos. Meestal zit daar een kroonsteentje in. Mocht er nog geen kroonsteen aan de draden zitten, kun je dit - nu de stroom is uitgeschakeld - zelf plaatsen.
 3. Bevestig twee (platte) snoeren aan het kroonsteentje. De snoeren moeten lang genoeg zijn om door het gaatje in de plaat te kunnen. Zo kunnen ze worden bevestigd aan de lampen.
 1. In de plafondplaat van de lamp zit een bevestigingsbeugel. Deze schroef je los door de schroeven aan de zijkanten los te draaien. Wanneer je het beugeltje los hebt gemaakt, kun je het vastschroeven op de plaat, daar waar je de lampen wilt hebben.
 2. Als je dit tot nu toe alleen aan het doen bent, roep dan nu om hulp. Er zijn twee sterke armen nodig om de plaat omhoog te houden, terwijl jij de twee (platte) snoeren vanuit het plafond door de gaatjes in de plaat stopt.
 3. Bevestig nu de plaat aan het plafond. Je kan dit bijvoorbeeld doen met mooie schroeven die gezien mogen worden. Ook hier heb je nog even dat extra paar handen voor nodig.
 4. In de plafondplaat van de hanglamp zit een kroonsteentje. De draden die nu door de opening van de plaat komen, bevestig je aan de kroonsteen van de lamp.
 1. Nu gaan we de lampen ophangen. Plaats de plafondplaat van de lamp over de bevestigingsbeugel. Met twee schroefjes maak je de lamp vast aan de beugel.
 2. Draai een mooie lichtbron in je nieuwe hanglampen.
 3. Schakel de stroom weer in via de meterkast. Zet nu de lampen aan en pak een kop koffie.

Omdat we hebben gekozen voor twee minimalistische lampen, gebruikten wij een strakke witte plaat die wegvalt tegen het plafond. Maar je kan ook kiezen voor een plaat die gezien mag worden en helemaal past in de stijl van de lamp en jouw interieur. Ben je bijvoorbeeld gevallen voor een industrieel exemplaar, kies dan voor een mooi stuk hout dat gezien mag worden.