• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 16-11-2020

Wat maakt een tafellamp landelijk?

Waarom past bij de ene tafellamp de landelijke stijl en zou een andere tafellamp in een landelijk interieur compleet uit de toon vallen? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig, omdat de landelijke woonstijl vooral een bepaald gevoel van warmte, gezelligheid en nostalgie oproept. Welke lampen daarbij passen, is voor iedereen verschillend. Toch zijn er wel bepaalde kenmerken waaraan landelijke tafellampjes voldoen die ervoor zorgen dat ze jouw interieur die gezellige landelijke touch geven. We leggen je in deze blog uit hoe je door middel van je tafellampen de landelijke stijl in je interieur compleet kunt maken.


Ga voor natuurlijke materialen en nostalgie met mooie landelijke tafellampen.

Wat geeft een tafellamp de landelijke stijl? Wat de landelijke stijl onderscheidt van andere woonstijlen is het gebruik van natuurlijke materialen, de warme en gezellige uitstraling en de nostalgische elementen. Je vindt mooie landelijke tafellampen door naar precies die kenmerken op zoek te gaan. Hoe?

Let allereerst op het materiaal van de lamp. De landelijke woonstijl kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen, linnen, wol en andere robuuste materialen met een natuurlijke uitstraling. Een landelijke houten tafellamp kan precies het natuurlijke element zijn dat je landelijke interieur nodig heeft. Denk ook eens aan tafellampen met linnen kappen of stenen lampvoeten.

Naast de juiste materiaalkeuze is een knipoog naar vervlogen tijden ook een kenmerk dat vaak terugkomt in een landelijk interieur. Een nostalgische tafellamp is landelijk ten top. Denk bijvoorbeeld eens aan een notarislamp of een lamp met een retro uitstraling zoals een bootlamp. Ook een vaaslamp is landelijk als je er één kiest waarvan de vaas - de lampvoet dus - een authentieke uitstraling heeft alsof er echt een ouderwetse vaas voor gebruikt is.

Kies mooie landeljke tafellampen, maar vergeet de praktische aspecten niet.

Naast het juiste materiaal en de juiste uitstraling moet jouw landelijke tafellamp natuurlijk ook simpelweg passen op de plaats die jij voor ogen hebt. Hoe kun je bijvoorbeeld een bureaulamp landelijk stylen zonder dat hij aan functie inboet? Wat als jouw landelijke tafellamp niet alleen als sfeerverlichting dient, maar ook als functionele verlichting? Let in dat geval vooral ook op de praktische kanten van de lamp, zoals het maximale Wattage dat in de fitting kan (of al ingebouwd is in de lamp) en waar de lichtbundel op gaat vallen. Dat hangt van veel factoren af, zoals het formaat van de lamp en de vorm van de kap(jes). Zorg dat de kapjes te kantelen of roteren zijn als je de tafellamp als leeslamp wilt gebruiken op een bureau.

Houd ook rekening met het formaat van de lamp: een grote tafellamp als landelijk element in je interieur vraagt om een prominente plaats in de ruimte en een materiaalkeuze die overeenstemt met de rest van je interieur. Je wilt in je landelijke interieur geen grote tafellamp die alleen maar functioneel is; hij mag gezien worden en bijdragen aan de landelijke sfeer! Andersom geldt dat ook voor een kleine tafellamp: landelijk uitziende tafellampen kunnen dat ene hoekje van je kamer juist nog net een gezellige, warme uitstraling geven. Echter kun je bij een kleine lamp qua materiaalkeuze gemakkelijker afwijken van de rest van je interieur en kan een kleine tafellamp soms net een verrassend element toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een stenen tafellampje bij je houten wand of een verweerd metalen tafellamp half verscholen achter je linnen gordijnen. Zolang je het bij natuurlijke materialen houdt, kun je genoeg contrast aanbrengen zonder dat je lamp uit de toon valt.


Zoals je hebt gelezen gaat het in een landelijk interieur vooral om het oproepen van een bepaald gevoel van huiselijkheid, gezelligheid en authenticiteit. Met verlichting kun je die sfeer heel goed versterken, mits je rekening houdt met alle zaken die we hierboven hebben besproken. Heb je nog vragen over landelijke tafellampen na het lezen van deze blog? Neem dan contact met ons op en dan helpen wij je verder!