• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad

Welke lichtkleur moet ik kiezen?

26-11-2019

Alles wordt beter met de juiste lichtkleur; zowel je huis als je make-up als zelfs je humeur! Daarom is het ook zo belangrijk om de juiste lichtkleur te kiezen in je verlichtingsarmaturen. Wij helpen je in deze blog op weg!

De lichtkleur van een lamp of lichtbron wordt aangeduid in ‘Kelvin’. Hoe hoger het aantal Kelvin (afgekort als ‘K’), hoe kouder de lichtkleur. Vanaf 5000 Kelvin spreken we van daglichtkleur. Deze lichtkleur is vooral handig in bedrijven of in werkruimtes waar helder licht belangrijk is om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Omdat wij voornamelijk lampen leveren aan particulieren, variëren de meeste van onze lampen en lichtbronnen in lichtkleur van ongeveer 2200 Kelvin tot 4000 Kelvin. Dat is van heel warm licht tot wit licht. Alles daarboven is een koele lichtkleur die de meeste mensen als minder mooi ervaren in een woonomgeving.

Laten we eerst nog even een grote mythe uit de lucht helpen. Veel mensen denken dat LED altijd een kille, koude lichtkleur heeft. Hoe die mythe is ontstaan is wel duidelijk: de eerste generatie LED-lampen was namelijk vrij koud van lichtkleur. Echter heb je tegenwoordig LED-lampen in allerlei lichtkleuren, van heel warm tot ijzig koel wit. LED staat dus zeker niet meer gelijk aan een koele lichtkleur: het enige wat nog iets over de lichtkleur zegt, is het aantal Kelvin. Daarover zullen we je hieronder het één en ander vertellen.

Een lichtkleur van 2200 tot 2500 Kelvin is mooi warm. Je moet daarbij denken aan een lichtkleur die vergelijkbaar is met kaarslicht. Lichtbronnen met deze lichtkleur zijn heel geschikt als sfeerverlichting. Een lichtkleur van rond de 2700 Kelvin is een mooie gemiddelde warmwitte kleur. Veel van onze armaturen en lichtbronnen hebben deze lichtkleur, omdat hij in iedere ruimte past en je er bijna niet de mist mee in kunt gaan. Met een lichtbron van 2700 Kelvin zit je altijd goed, zeker als hij dimbaar is en je dus met de lichtsterkte kunt spelen. Een lichtkleur van 2700 tot 3000 Kelvin valt nog in de categorie warm wit, maar heeft een iets koelere ondertoon. Het is vergelijkbaar met het licht van een halogeenlamp, terwijl 2700 Kelvin vergelijkbaar is met het licht van een gloeilamp. Het is dus iets koeler, maar nog steeds een mooie warm witte lichtkleur die voor veel doeleinden zeer geschikt is. Alles boven de 3000 Kelvin wordt wat koeler. Dat is prima geschikt in ruimtes waar je wat meer licht nodig hebt, bijvoorbeeld om te werken of om te klussen. En handig om bijvoorbeeld achtergebleven sokken in je droger te spotten. Een lichtkleur van 3000 tot 4000 Kelvin is ook heel geschikt om bij je badkamerspiegel te gebruiken om make-up aan te brengen. Deze lichtkleur zorgt ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen (denk: oranje uitslaande foundation) komt te staan als je jezelf bij daglicht in de spiegel ziet.

Wist je dat je op onze website kunt filteren op lichtkleur? Dat doe je door naar de juiste categorie te gaan, bijvoorbeeld ‘plafondlampen’. Daarna klik je op het blauwe balkje met ‘toon meer filters’. Klik dan op het filter ‘Lichtkleur’ en selecteer de gewenste lichtkleur. Wil je niet kiezen? Ga dan voor een armatuur waarvan de lichtkleur instelbaar is! Dit zijn armaturen die meestal met een afstandsbediening worden geleverd. Daarmee kun je de lichtkleur aanpassen aan jouw wensen op ieder specifiek moment. Daarnaast zijn er ook lichtbronnen met een zogenaamde ‘dim to warm’-functie. Als je die lichtbronnen dimt, wordt de lichtkleur steeds warmer.

Bepaal dus voor je verlichting aanschaft welk doel je ermee voor ogen hebt. Wil je vooral zacht sfeerlicht of moet het licht vooral functioneel zijn? Je weet nu welke lichtkleur voor welk doel geschikt is! Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste lichtkleur? Dan helpt onze helpdesk je graag verder!

Groeten, Jannemieke