• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad

De hoogte van een lamp boven de eettafel

07-02-2023

Daar sta je dan, met je lamp onder je arm, bij je eettafel. Je hebt eindelijk de perfecte lampen voor boven jouw eettafel gevonden, besteld en ontvangen. Maar hoe hoog moet een lamp nou eigenlijk boven een eettafel hangen? Of misschien heb je helemaal nog niet de perfecte lamp gevonden en vraag jij je af hoe groot de perfecte lamp boven een eettafel nou eigenlijk moet zijn. Zijn er regels voor de hoogte, de grootte en de afstand tussen twee lampen boven een tafel? Wij vertellen je er graag alles over.

Hoe hoog hang je een lamp boven de eettafel?

Is er een regel voor de hoogte van hanglampen boven je eettafel? Ja, daar is een vuistregel voor. Het belangrijkste is dat lampen in ieder geval hoog genoeg hangen zodat je er zonder te bukken onderdoor kan kijken als je aan tafel zit. Het is tenslotte wel zo gezellig om je vriend, vrouw en/of kinderen te zien tijdens het eten. Of je mooie kookeiland natuurlijk. Ook wil je niet worden verblind door het licht. Hoog genoeg dus. Maar wat is nou hoog genoeg? De vuistregel is: tussen de 60 cm en 80 cm boven de eettafel. Het is ook een kwestie van smaak. De ene vindt het mooi om de lamp toch wat lager te hangen en de ander vindt het juist fijn als de lampen hoger hangen. Houd in ieder geval rekening met jouw lengte en de lengte van je huisgenoten. Laat iedereen aan de tafel zitten, houd de lampen zo’n 80 cm boven de tafel en kijk of iedereen nog onder de lamp door kan kijken als je de lamp iets laat zakken. Tot welke hoogte kan iedereen nog comfortabel aan tafel zitten zonder te moeten bukken om onder de lamp(en) door te kunnen kijken? Misschien op 65 cm. Bepaal daarna of het ook mooi is om ze zo laag boven de eettafel op te hangen of dat je het toch mooier vindt om de lampen iets hoger op te hangen.

||

Hoe groot moet de lamp boven de eettafel zijn?

Heb je nog geen idee welke lamp perfect is voor jouw eettafel omdat je twijfelt over de afmetingen, dan helpen je we graag een eindje op weg. Ook hiervoor is namelijk een vuistregel. Een hanglamp zou maximaal de helft van de breedte van de eettafel mogen zijn. Een voorbeeld: jouw eettafel is 100 cm breed, dan zou de ideale lamp een diameter van maximaal 50 cm mogen hebben. Ook hier geldt natuurlijk dat het een kwestie van smaak is. Heeft de lamp van jouw dromen een diameter van 60 cm, dan zeggen wij: lekker doen!

Welke afstand tussen meerdere lampen boven de eettafel?

Wil je meerdere hanglampen boven je eettafel op hangen, dan is een langwerpige plafondplaat met daaraan twee hanglampen of meer verschillende lampen ideaal. Want je hangt in één keer meerdere lampen op en je hebt geen storende snoeren over je plafond. Zo gaat alle aandacht naar de lampen. Maar niet alle lampen zijn aan een lange plafondbalk te verkrijgen. Er zijn veel verschillende soorten hanglampen die je boven de eettafel kunt ophangen. Wil je zelf twee losse hanglampen boven je tafel hangen, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de juiste afstand tussen de lampen. Wat is de juiste afstand? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Geen regel dus. Het is afhankelijk van de lampen én van je eettafel. Heb je een eettafel van 180 cm en wil je twee lampen van 40 cm ophangen? Dan kan je de volgende rekensom maken: 180 cm - (2x 40) 80 cm = 100 cm. Als je deze 100 cm deelt door 3 (links, midden, rechts) heb je de afstand die je tussen de lampen kan houden om een mooie verdeling te creëren. De beste tip: kijk naar wat jij een mooie verdeling vindt. Jouw huis, jouw regels.