• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 23-02-2023

Een lamp naast je bed of op het nachtkastje kiezen in 4 stappen

Je slaapkamer is pas écht af met een mooie lamp naast je bed. Of dat nou op of boven het nachtkastje is, elke slaapkamer verdient een lamp naast het bed. Ofwel een bedlampje! Nu kan je denken; ‘top, ik zet die prachtige tafellamp waar ik zo verliefd op ben op mijn nachtkastje en klaar ben ik én de slaapkamer’. Maar wist je dat een tafellamp een heel ander lichteffect geeft dan bijvoorbeeld een leeslampje aan de wand boven je bed? Bedenk je daarom goed waar jij de nachtkastlamp voor wilt gebruiken. In deze blog vertellen we jou alles over verlichting naast je bed.


Soorten lampen voor naast je bed

Een tafellamp op je nachtkastje, een wandlamp boven je bed of een hanglamp boven je nachtkastje en dus naast je bed. En dan aan beide kanten of alleen aan één kant? Er zijn verschillende soorten bedlampen die je in de slaapkamer kunt gebruiken. Misschien ben je geneigd te kiezen voor wat je het mooiste vindt. Een hanglamp naast het bed zien we nu veel in de woonbladen en op Pinterest natuurlijk. Toch is het goed om te weten dat een hanglamp een ander lichteffect geeft dan een tafellamp of een wandlamp. Houd jij ervan om nog even een boek te lezen in bed voordat je gaat slapen, of nog even wat te schrijven in je journal? Kijk dan eens naar een leeslamp voor op je nachtkastje of voor aan de wand. Geen boekenverslinder en juist behoefte aan sfeerlicht in jouw slaapkamer? Voor sfeerlicht is juist een hanglamp of een up en down wandlamp naast je bed perfect.

Kies het juiste formaat lamp voor op het nachtkastje

Houd ook rekening met het formaat van de lamp op je nachtkastje. Het is fijn om genoeg ruimte over te houden voor dat boek dat je aan het lezen bent, eventueel je bril, een glas water en/of je sieraden, je wekker of je telefoon. Daarom raden wij aan om een lamp te kiezen die niet groter is dan een derde van jouw nachtkastje. Een hanglamp kan in principe groter zijn dan je nachtkastje, maar je wilt niet dat de lamp te veel ruimte in beslag neemt. Ook een fijne tip: kies een hanglamp die het licht naar beneden straalt. Denk aan een hanglamp van metaal die alleen aan de onderkant open is. Zo voorkom je dat het licht storend is aan je ogen. Nooit fijn, storend licht, maar zeker niet als je wilt gaan slapen en al helemaal niet als je net wakker bent en nog geen koffie op hebt.

Op onze website vind je binnen no-time een bedlamp met schakelaar die bij jou past door de handige filters te gebruiken.

Op welke hoogte moet je bedlampje?

Ga je voor een tafellamp op je nachtkastje, kijk dan even naar de hoogte van de lamp, je kastje en je bed. De ideale hoogte van het bedlampje is zo hoog als jouw kin (als je op bed zit). Kies je voor een hanglamp, zorg er dan voor dat de lamp juist hoger hangt dan je kin zodat de lamp ook de omgeving verlicht en niet alleen het nachtkastje. Ook is het natuurlijk best wel handig als je niet steeds je hoofd stoot als je uit bed stapt of iets van je nachtkastje wilt pakken.

Bedlamp met snoer of schakelaar?

Zorg er tenslotte voor dat je jouw bedlamp makkelijk aan en uit kunt zetten. Je wil niet steeds je bed uit moeten om je lamp te bedienen. Bedlampjes met snoer hebben meestal een schakelaar aan het snoer. En dat is echt een must. Dat geldt natuurlijk ook voor tafellampen. Kies je voor wandlampen zonder snoer, dan is het ideaal om een schakelaar op het armatuur van de wandlampen te hebben. Op onze website vind je binnen no-time een bedlamp met schakelaar die bij jou past door de handige filters te gebruiken. En hoe doe je dat dan met een hanglamp boven een nachtkastje hoor ik je vragen. Tja, als je in een Pinterest plaatje wilt slapen, moet je toch gewoon je bed uit als je de lampen aan of uit wilt zetten. Kiezen of delen. Nee, geintje! Slimme verlichting is hierop het antwoord. Met slimme verlichting dim je het licht en zet je de lampen aan of uit vanuit je luie bed met een App of een afstandsbediening. Die kan je dan vervolgens gewoon op je nachtkastje leggen, ruimte zat!