LED verlichting aansluiten: hoe doe je dat?
We hebben je inmiddels hopelijk overtuigd van de voordelen van LED verlichting. Misschien heb je het zelfs al in huis en wil je weten hoe je LED verlichting moet aansluiten. De mogelijkheden zijn eigenlijk net zo divers als bij het aansluiten van halogeenlampen en gloeilampen. LED lampen heb je in vrijwel alle soorten fittingen. Je kunt in de meeste gevallen dus eenvoudig je oude halogeenlamp of gloeilamp vervangen door een LED lamp met een zelfde fitting. Regelmatig zit de LED lichtbron ook vast ingebouwd in het armatuur van je lamp. In dat geval hoef je zelf helemaal niets meer te doen behalve de lamp op je centraaldoos aansluiten of de stekker in het stopcontact te steken. Bij een LED strip aansluiten ligt dat soms net iets anders, omdat je daar soms zelf een voedingsadapter bij aan moet schaffen of een afstandsbediening met ontvanger. Laat je bij het aansluiten van een LED strip goed informeren door de leverancier, zodat je kunt genieten van een mooi resultaat. Ga je liever voor LED spotjes? Dan kun je natuurlijk - net als bij halogeen - meerdere LED inbouwspots aansluiten op één schakelaar of dimmer. Zorg dat je ze parallel schakelt en niet in serie. Je kunt LED spotjes aansluiten op een schakelaar maar je kunt er ook voor kiezen om een dimmer te gebruiken. Lees dan even verder.
Een LED dimmer aansluiten
Welke dimmer kun je het beste gebruiken voor LED? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig, maar gelukkig is er wel een eenvoudige oplossing om je wat hoofdbrekens te besparen. Er zijn twee typen dimmers: fase-afsnijdingsdimmers en fase-aansnijdingsdimmers. Het verschil tussen de twee zit in de gebruikte dimtechniek. Welk type dimmer jouw LED lamp nodig heeft, staat bij ons op de website aangegeven bij iedere LED lamp en is dus ook verschillend per LED lamp. Laten we het eerst hebben over wanddimmers. Wil je een LED dimmer aansluiten waarvan je zeker weet dat hij geschikt is voor jouw LED lampen? Koop dan een universele dimmer die zowel over de fase-afsnijdingstechniek als de fase-aansnijdingstechniek beschikt. Zorg dat het Wattage van jouw LED lamp(en) de minimale en maximale wattages van de dimmer niet overschrijdt en je zit goed. Heb je een wandlamp, vloerlamp of tafellamp waarop je geen wanddimmer kunt aansluiten? Heb je geen idee welke dimmer voor LED je kunt gebruiken? Misschien kun je de dimmer wel helemaal achterwege laten! Wist je dat veel LED lichtbronnen tegenwoordig een ingebouwd dimsysteem hebben waarmee je de lamp in een aantal vaste dimstanden kunt zetten? Door de schakelaar van de lamp snel uit en weer aan te klikken -klik klik- zal de lichtbron verspringen naar de volgende dimstand. Je hebt dan dus geen dimmer meer nodig!
Zoals je leest zijn er weinig beperkingen als het aankomt op het aansluiten van LED lichtbronnen. Heb je hulp nodig bij de keuze van de juiste LED lichtbronnen, bij de aansluiting of bij het kiezen van een dimmer? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder!