• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 21-12-2020

Halogeen vervangen door LED als energiezuiniger alternatief

Halogeen vervangen door LED is een belangrijke stap in het verlagen van je energieverbruik en dus het verduurzamen van je woning. Een halogeen lamp vervangen door een LED lamp is over het algemeen heel eenvoudig en bespaart je veel energie. Wist je dat een 4 Watt LED lamp gemiddeld net zoveel licht geeft als een 40 Watt halogeen lamp? Tel uit je winst! Wat ons betreft is er geen enkele reden om niet je halogeen lampjes te vervangen door LED lampen! Lees hieronder waar je op moet letten als je de transitie van halogeen naar LED gaat maken.


Halogeen vs. LED: een eenvoudige keuze

Lange tijd was het een kwestie van halogeen vs. LED. Beide typen verlichting waren in omloop en de ontwikkeling van LED stond nog in de kinderschoenen. Met name de kleurtemperatuur van halogeen was voor veel mensen een doorslaggevende factor in de keuze tussen LED en halogeen. Want wie heeft er zin in een ijskoude blauwige lichtkleur in de woonkamer? Niemand toch? De keuze voor halogeen was dan ook snel gemaakt. Gelukkig is die tegenstelling er tegenwoordig niet meer. LED heeft nu een minstens zo mooie, warme lichtkleur als halogeen en vrijwel alle soorten halogeenlampen zijn te vervangen door LED lampen. Soms is bij LED lampen zelfs de lichtkleur instelbaar! Tel daar het enorme verschil in energieverbruik bij op en LED is eigenlijk de enige logische keuze.

Waar moet je op letten als je je halogeen lamp gaat vervangen?

Zoveel verschillende lampen, zoveel verschillende lichtbronnen: in de lampenwereld kan het je soms duizelen van de ruime keuze die je hebt. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst de fitting van je huidige lamp: voor vrijwel alle soorten fittingen is er een goed LED alternatief beschikbaar. Denk aan GU10 LED, E14 LED, E27 LED en G9 LED. Ook een halogeen staaflamp vervangen door LED is over het algemeen goed mogelijk.

Een volgende factor om rekening mee te houden, is om voor de overstap naar LED te controleren of jouw armatuur op 230 Volt werkt zonder transformator. Heeft jouw armatuur wel een trafo, zoals wanneer je bijvoorbeeld halogeen G4 gaat vervangen door LED? Vraag dan van tevoren bij de leverancier van je lamp na of de trafo geschikt is voor LED. Dat is niet alleen het geval wanneer je je halogeenlamp G4 gaat vervangen door LED: dat is eigenlijk altijd het geval wanneer je halogeen gaat vervangen door LED V12 (12 Volt). Als de lichtbronnen werken op 12 Volt, betekent dit dat er een transformator in de lamp moet zitten die de 12 Volt omzet naar netspanning (220-240 Volt). Niet alle trafo’s zijn geschikt voor LED, dus probeer eerst uit te zoeken of jouw lamp geschikt is voor LED.

Tenslotte is het goed om te beslissen of je dimbare of niet-dimbare lichtbronnen wilt gebruiken en welke dimmer je dan nodig hebt. Je kunt niet altijd een halogeen dimmer aansluiten op LED lichtbronnen, dus als je LED lichtbronnen koopt moet je goed nagaan wat voor type dimmer je daarvoor nodig hebt. De meeste van onze LED lichtbronnen en LED armaturen zijn dimbaar door middel van een Tronic halogeendimmer. Er bestaan ook universele dimmers die in de meeste gevallen goed zullen werken op vrijwel alle dimbare lichtbronnen.

Ben je al overtuigd dat er alleen maar voordelen zitten aan de overstap van halogeen naar LED? Wij in ieder geval wel en we helpen je graag verder als je nog vragen hebt!