• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 14-12-2020

Spots aansluiten? Dit moet je weten!

Spots zijn geliefde verlichting in badkamers en keukens, maar ook in woonkamers zien we ze steeds meer terugkomen. Dat komt onder meer doordat ze naadloos opgaan in je interieur en je er heel makkelijk iets mee kunt uitlichten. Je badkamermeubel bijvoorbeeld, of de kookplaat, spoelbak en werkruimte in de keuken. In de woonkamer zien we spotjes veel boven de leesstoel, schilderijen of andere dierbare accessoires. 


Maar hoe zit het eigenlijk met het inbouwen en aansluiten van spots? Hoeveel heb je er nodig voor jouw ruimte en waar moet je bij aankoop op letten? We vertellen het je graag! 

Spotjes in je plafond maken

Als je op zoek gaat naar spotjes voor in je badkamer, keuken of woonkamer, heb je keuze tussen opbouw- en inbouwspots. Bij opbouwspots bevestig je de lampen op je plafond, eigenlijk net zoals je dat met een plafondlamp doet. Als je een beetje handig bent, is dat niet zo heel erg lastig. Inbouwspots bevestig je in je plafond. Daarvoor moet je een verlaagd plafond hebben of zelf je plafond zelf (deels) verlagen. 

Daarom zie je inbouwspots ook zoveel in de badkamer. Veel badkamers hebben al een verlaagd plafond en anders is dat goed te realiseren. Datzelfde geldt ook voor keukens. Boven een kookeiland zie je vaak een stukje verlaagd plafond, ideaal om spotjes in te monteren. Wil je spotjes in je hele woonkamer in je plafond maken? Dan moet je het hele plafond (laten) verlagen. Dat is een grotere klus. Maar koop je nieuwbouw, dan kun je dat vaak als optie bij de bouw meenemen. 

De spotjes over je plafond verdelen

Als het verlaagde plafond in je badkamer, keuken of woonkamer voor elkaar is, dan komt natuurlijk de vraag hoeveel spots je in je plafond moet aansluiten. Hoeveel spots heb je per vierkante meter nodig en hoe ga je de spots over je plafond verdelen? 

Hoeveel spotjes je nodig hebt en waar je ze plaatst, hangt af van hoeveel licht je waar nodig hebt. In de badkamer is het handig om een spotje boven de douche, het toilet en de wastafel te hebben. Is er dan nog een soort van looppad over? Dan hang je ook daar een of meerdere spotjes tussen, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Boven het kookeiland in je keuken hang je een spotje boven de kookplaat, de spoelbak en de werkruimtes. 

In de woonkamer hangt het er vanaf waar je spotjes voor wilt gebruiken. Komen ze boven een stoel waar je graag een boek leest of moeten ze iets uitlichten, een schilderij aan de muur bijvoorbeeld? In het laatste geval kun je een paar spotjes naast elkaar inbouwen, zodat het hele schilderij in de spotlight staat. 

Vind je het toch maar lastig om te bepalen hoeveel licht je nodig hebt? Dan hebben we nog een handig ezelsbruggetje voor je: 1W = 1m2. Dat betekent dat je voor elke vierkante meter 1 Watt aan ledverlichting nodig hebt. Dat is natuurlijk een richtlijn. Is je keuken heel donker of je plafond hoog? Dan kan het zijn dat je meer licht nodig hebt. Ook is berekening gebaseerd op het aansluiten van led spotjes. 

Spotjes kopen? Waar moet je op letten?

Ga je spotjes kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. We zetten ze hieronder graag voor je op een rijtje:
1. Meet vooraf de inbouwdiameter en inbouwdiepte op. Dan weet je zeker dat de spots die je koopt ook in je plafond passen. 
2. Wil je de spots kunnen dimmen? Zorg er dan voor dat je dimbare spotjes koopt. Dat is vooral in de badkamer erg handig. Dan kan je ‘s ochtends vroeg tijdens het tandenpoetsen even rustig wennen aan het licht. 
3. Bepaal vooraf wat voor licht je spots moeten geven. Je hebt de keuze tussen koel wit, warm wit en extra warm wit. Warm wit is de meest gangbare keuze en geeft sfeer en warmte aan een ruimte. 

Wil je spots in een ruimte in je huis aansluiten, dan kun je daar misschien wel wat hulp bij gebruiken. Want zelfs als je al een verlaagd plafond hebt, komt er toch nog heel wat bij kijken. Zeker als je het aansluiten zelf wilt doen. Want kies je voor parallel aansluiten of ga je de spot aansluiten op een centraaldoos? Kortom: wij begrijpen het heel goed als je advies nodig hebt. Daarom kun je met al je vragen bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!