• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad

Welke dimmer moet ik kiezen?

08-07-2019

Heb je eindelijk de perfecte lamp gevonden én de perfecte lichtbronnen - geloof ons, dat kan soms een heel proces zijn - en dan overvalt de twijfel je. Is die lamp niet veel te fel? Moet ik er misschien een dimmer op aansluiten? En waar je dacht dat je zoektocht langs vele webshops voorbij was, lijk je nu weer terug bij af te zijn. Want die lamp die perfect aansluit bij jouw stijl, jouw huis, bij jóu- die heeft een dimmer nodig. En jij bent geen elektricien. Vrees niet, want wij gaan het je een stuk makkelijker maken. Een dimmer vinden is namelijk helemaal niet zo moeilijk.

Laten we het eerst hebben over de basics: op de productpagina staat altijd bij een lamp aangegeven of hij dimbaar is of niet. Dat staat zowel naast of onder de productafbeelding als bij de specificaties onderaan. Is je lamp dimbaar? Dan staat ook altijd aangegeven of de dimmer is ingebouwd, mee wordt geleverd of niet mee wordt geleverd. Wordt hij meegeleverd? Dan staat erbij wat voor dimmer het is. Als hij niet mee wordt geleverd, wordt ook aangegeven welk type dimmer je het best kunt gebruiken.

Laten we het eerst hebben over ingebouwde dimmers: bij sommige lampen is het probleem al voor je opgelost en is de lamp voorzien van een ingebouwde dimmer. Als er op de productpagina bij de specificaties van de lamp “Dimmer ingebouwd” staat, kun je meteen opgelucht ademhalen en gewoon je bestelling plaatsen. Lampen met een ingebouwde dimmer hebben vaak nog meer interessante snufjes, zoals ingebouwd LED, een afstandsbediening, touch-bediening of de mogelijkheid om de lichtkleur te veranderen. Als jij een lamp hebt gekocht met ingebouwde dimmer, haal je een waar technisch hoogstandje in huis.

Als jij een lamp hebt gekocht met ingebouwde dimmer, haal je een waar technisch hoogstandje in huis.

Een andere optie is dat de dimmer bij de lamp wordt geleverd. Op de productpagina staat dan “Geleverd met lichtdimmer”. De dimmer zit dan bijvoorbeeld op het snoer, zoals bij een vloerlamp of bij een tafellampje. Dat is vaak een schuifdimmer: met een schuifje kun je de lichtsterkte aanpassen. Let er wel op dat je lichtbronnen kiest die bij het artikel onder het kopje ‘geschikte lichtbronnen’ staan aangegeven. Zo voorkom je dat je last krijgt van knipperende of zoemende lichtbronnen.

En dan is er het gros van de lampen dat zonder dimmer wordt geleverd. Op de productpagina staat dan “Dimmer NIET meegeleverd”. Gaat het om een vloerlamp, tafellamp of een wandlamp met een snoer eraan? Dan kun je een stekkerdimmer gebruiken. Een stekkerdimmer is een apparaatje dat je in het stopcontact steekt. Vervolgens steek je de stekker van de lamp in de stekkerdimmer. Door middel van een ronde knop op de stekkerdimmer kun je de lichtsterkte aanpassen. Je vindt onze stekkerdimmer hier. Zorg dat je een lichtbron bij je lamp gebruikt die ook als ‘geschikte lichtbron’ wordt aangegeven bij de stekkerdimmer, zodat je geen last krijgt van knipperen en/of zoemen.

Bij een vloerlamp kun je naast een stekkerdimmer ook een vloerdimmer gebruiken. Die moet je dan wel even zelf op het snoer van de lamp aansluiten. Je knipt dan het snoer door en plaatst de vloerdimmer op het snoer. Een vloerdimmer werkt met een schuifje waarmee je de lichtsterkte kunt instellen. Kies ook hierbij weer lichtbronnen die bij zowel de vloerdimmer als bij het armatuur zelf als geschikt worden aangegeven om te voorkomen dat je straks een knipperende lamp hebt.

Heb je een plafondlamp, spots of een hanglamp gekocht? Dan kun je het best een wanddimmer gebruiken. Dat is een dimmer die op de plek komt waar normaal gesproken de aan-/uitschakelaar zit. Wanddimmers heb je in vele soorten en uitvoeringen. Wij hebben gelukkig een wanddimmer in ons assortiment die op al onze dimbare plafondlampen, spots en hanglampen gebruikt kan worden. Gebruik je liever je eigen afdekplaatjes? Dat is ook geen probleem, want die passen gewoon op onze dimmer. Zo hoef je je het hoofd niet te breken over welke wanddimmer je nodig hebt.

Heb je dit allemaal gelezen en zie je nog steeds door de bomen het bos niet? Schroom dan niet om onze helpdesk te bellen of te mailen met je vraag! We helpen je graag op weg.

Groeten, Jannemieke