• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 24-08-2020

Grondspots buiten gebruiken? Zo doe je dat!

Grondspots hebben de eigenschap om van een donkere tuin een sfeervolle en praktische buitenruimte te maken. Grondspots buiten zijn zeer geliefd omdat ze weinig ruimte innemen en toch een groots effect hebben op de sfeer van je buitenruimte. Waar in je tuin kun je grondspots gebruiken, welke grondspots kun je het beste kiezen en hoe sluit je ze aan? We vertellen het je graag!


Creatieve accenten in je tuinverlichting: grondspots om objecten en zones uit te lichten.

Wellicht de meest gebruikte toepassing voor grondspots buiten is het uitlichten van objecten of zones in je tuin. Met mooie grondspots in je tuin zorg je dat jouw eyecatchers ook als het donker is hun welverdiende aandacht krijgen. Er zijn verschillende objecten en zones die je uit kunt lichten met een grondspot: oprit, boom, waterpartij, ornament.... de mogelijkheden zijn eindeloos! Toch is nog steeds de meest gebruikte functie van een grondspot boom uitlichting. Als je een prachtige boom in je tuin hebt staan, verdient hij het om ook in het donker gezien te worden! Met inbouw grondspots buiten kun je bomen prachtig uitlichten. Extra leuk is het als de grondspot kantelbaar is en zo precies op de boom gericht is. Maar vergeet ook zeker je terras en oprit niet. Handig als je ‘s avonds in het donker met de auto of lopend de weg moet vinden in je tuin. Een grondlamp buiten zorgt ervoor dat je niet over de tuinslang struikelt en dat je moeiteloos je auto óp de oprit parkeert in plaats van ernaast.

De voorbereiding: zo moet je grondspots buiten aansluiten

Je begrijpt dat - wanneer je grondspots (LED) buiten gebruikt - je ze wel van stroom moet voorzien. Ga je je tuin grondig aanpakken? Dan kun je meteen een kabel onder de grond aanleggen die naar de plaatsen gaat waar je de grondspots gaat plaatsen. Zorg dat de grondspots parallel (niet in serie) geschakeld zijn.

De meeste mensen denken dat voor grondspots 12 volt de juiste spanning is. Echter is dit geen noodzaak. Een tuin grondspot is waterdicht en het is belangrijk dat de bedrading die je aanlegt ook waterdicht is. Dat doe je door waterdichte lasdozen te gebruiken om de aansluiting te maken tussen de dunnere kabel van je waterdichte grondspots en de dikkere stroomkabel in de grond. Als je goede waterdichte grondspots hebt en je sluit ze goed aan, kun je ze veilig gebruiken op 220-240 Volt.

Een grondspot komt niet altijd in de aarde: een andere mogelijke toepassing is voor grondspots terras verlichting. Je vloerspot buiten in je terras komt dan dus in een stenen ondergrond. Zorg dat je voor het plaatsen van de grondspots de diameter van de koker of de pin weet. Vervolgens maak je met een gatenzaag die geschikt is voor jouw terrastegels een gat in de steen dat groot genoeg is voor jouw grondspot. Zorg dat je ook genoeg diepte beschikbaar hebt om de spot of pin in de grond te plaatsen. Sluit de kabel veilig aan, plaats de spot en je terras is voorzien van mooie grondspots!

Kies duurzame grondspots: solar of netstroom?

Kun je het best grondspots gevoed door netstroom kiezen of grondspots solar - oftewel door zonne-energie - gevoed? In het regenachtige Nederland waarin de lucht vaker grijs dan blauw is - zeker in de winter - is het haast onmogelijk om de benodigde zonne-energie te verkrijgen om een solar grondspot voldoende op te laden. Kies dus liever voor energiezuinige grondspots met LED die je aansluit op netstroom.

Veel grondspots zijn voorzien van een GU10 fitting. Dat houdt in dat je de lichtbron kunt verwisselen. Als de LED lichtbron na een lange levensduur kapot is, kun je hem eenvoudig vervangen. Een duurzaam en energiezuinig alternatief voor solar grondspots!

Wil je grondspots in je tuin gaan plaatsen en heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag op weg!