Creatieve accenten in je tuinverlichting: grondspots om objecten en zones uit te lichten.
Wellicht de meest gebruikte toepassing voor grondspots buiten is het uitlichten van objecten of zones in je tuin. Met mooie grondspots in je tuin zorg je dat jouw eyecatchers ook als het donker is hun welverdiende aandacht krijgen. Er zijn verschillende objecten en zones die je uit kunt lichten met een grondspot: oprit, boom, waterpartij, ornament.... de mogelijkheden zijn eindeloos! Toch is nog steeds de meest gebruikte functie van een grondspot boom uitlichting. Als je een prachtige boom in je tuin hebt staan, verdient hij het om ook in het donker gezien te worden! Met inbouw grondspots buiten kun je bomen prachtig uitlichten. Extra leuk is het als de grondspot kantelbaar is en zo precies op de boom gericht is. Maar vergeet ook zeker je terras en oprit niet. Handig als je ‘s avonds in het donker met de auto of lopend de weg moet vinden in je tuin. Een grondlamp buiten zorgt ervoor dat je niet over de tuinslang struikelt en dat je moeiteloos je auto óp de oprit parkeert in plaats van ernaast.
De voorbereiding: zo moet je grondspots buiten aansluiten
Je begrijpt dat - wanneer je grondspots (LED) buiten gebruikt - je ze wel van stroom moet voorzien. Ga je je tuin grondig aanpakken? Dan kun je meteen een kabel onder de grond aanleggen die naar de plaatsen gaat waar je de grondspots gaat plaatsen. Zorg dat de grondspots parallel (niet in serie) geschakeld zijn.
De meeste mensen denken dat voor grondspots 12 volt de juiste spanning is. Echter is dit geen noodzaak. Een tuin grondspot is waterdicht en het is belangrijk dat de bedrading die je aanlegt ook waterdicht is. Dat doe je door waterdichte lasdozen te gebruiken om de aansluiting te maken tussen de dunnere kabel van je waterdichte grondspots en de dikkere stroomkabel in de grond. Als je goede waterdichte grondspots hebt en je sluit ze goed aan, kun je ze veilig gebruiken op 220-240 Volt.