• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 17-08-2020

Buitenlamp met sensor: de ideale tuinverlichting

Niet lang geleden verhuisden wij naar een nieuwe woning met een mooie voor- en achtertuin. Veel hoefden we er niet aan te doen. Zeker buiten niet. De tuin zag er goed uit, met tegels, een stukje gras en veel borders met groen. Precies hoe ik het zelf ook zou doen! Ik ben gek op groen, in huis en in de tuin.


Wel merkte ik al snel dat er buiten nog iets miste. Er was namelijk helemaal geen buitenverlichting. Dat vind ik in de donkere wintermaanden heel onpraktisch en tijdens warme zomeravonden eigenlijk gewoon niet zo gezellig. Zo begon mijn zoektocht naar een paar mooie buitenlampen met bewegingssensor.

Buitenlamp met bewegingssensor: onmisbaar in je voor- en achtertuin

Eigenlijk zijn er meerdere redenen waarom een buitenlamp met bewegingssensor wat mij betreft niet in je voor- en achtertuin mag ontbreken. Zo is het erg fijn en praktisch dat als je in de schemering of het donker op de fiets de achtertuin in komt, de buitenlamp vanzelf aangaat. Want anders dan binnen, kun je het lichtknopje meestal niet bij de poort ophangen. En het is heel onhandig als je in het donker je fiets in de schuur moet zetten. Voor je het weet struikel je ergens over of ga je in een slijmerige naaktslak staan...

Ook in de voortuin, bij de voordeur van mijn woning, wilde ik graag een sensorlamp voor buiten ophangen. De reden daarvoor is vergelijkbaar met het fiets-verhaal. Als je ‘s avonds in het donker thuiskomt, is het fijn als er een lichtje bij de deur brandt. Dan kun je het sleutelgat tenminste makkelijk vinden. Ook geeft het mij een gevoel van veiligheid. De kans dat er een vreemde, ongewenste gast aan onze voordeur gaat rommelen, is volgens mij een stuk kleiner als er meteen een lamp gaat branden.

Buitenlampen met schemerschakelaar: dé sfeermakers in je tuin

Voor mijn achtertuin wilde ik ook graag nog wat sfeerverlichting. We hadden na de verhuizing een mooie overkapping in de achtertuin laten plaatsen, waar we nu een fijne loungebank en buitenkeuken onder hebben staan. Daar wil ik op lange zomeravonden graag tot laat zitten, en dan moet de tuin natuurlijk wel een beetje sfeervol zijn. Tuinverlichting met schemerschakelaar is daar uitermate geschikt voor. Valt de schemering in? Dan gaat de verlichting vanzelf aan.

Bij een buitenlamp met dag- en nachtsensor hoef je er dus niet zelf aan te denken om de tuinverlichting aan te zetten. Dat is ook heel handig tijdens al die maanden van het jaar dat je niet buiten zit. Omdat onze woonkamer aan de achtertuin grenst, vind ik dat de tuin echt deel uitmaakt van mijn woning. Ook als ik niet buiten kan zitten, vind ik het daarom wel zo sfeervol als de verlichting in de tuin brandt. Zo haal je een stukje buiten naar binnen en krijg je optisch meer woonruimte.

Zwarte buitenlamp met sensor

Tijdens mijn zoektocht naar buitenverlichting ontdekte ik dat veel buitenlampen zwart zijn. Dat geldt voor wandlampen, lantaarns en grondspots. Toen ik erover na ging denken waarom dat zo was, kwam ik er al snel achter dat dit eigenlijk heel logisch is. Zo hebben veel woningen in Nederland een rode steen, waar zwart mooi met contrasteert. En zwarte grondspots vallen mooi weg in de donkere aarde, waardoor de focus ligt op het licht.

Verschillende soorten buitenlampen met sensor

Ben je net als ik op zoek naar een buitenlamp met sensor of schemerschakelaar, dan valt er heel wat te kiezen. Kies je voor een wandlamp, lantaarn of toch liever spots? Wordt het een buitenlamp met sensor op batterij of sluit je hem liever op stroom aan? Een andere mogelijkheid is een solar buitenlamp met bewegingssensor. Dat is een duurzame en energiezuinige keuze, omdat je zonne-energie gebruikt om de lamp te laten branden. Nieuwe buitenverlichting is natuurlijk sowieso al veel duurzamer dan vroeger, omdat het vaak led buitenverlichting met sensor is.

Ik kwam er tijdens mijn zoektocht dus al snel achter dat er heel veel te kiezen is. Eigenlijk veel meer dan ik vooraf dacht. De twee buitenlampen met sensor had ik snel gevonden, maar bij de sfeerverlichting was het wat moeilijker. Gelukkig heeft de webwinkel van Rietveld Licht een hele duidelijke indeling. Dat hielp mij ontzettend op weg.

In de webwinkel vond ik twee zwarte buitenlampen met sensor voor verlichting bij de voordeur en poort. Ook kocht ik er verschillende sfeerlampen voor in de achtertuin, waaronder enkele grondspots en wandlampen met schemerschakelaar. Scrol zelf ook eens door de collectie buitenverlichting om jouw favorieten te vinden. Ook voor jouw tuin hebben ze bij Rietveld Licht prachtige verlichting in de collectie!