• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Snel in huis
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 12-10-2020

Design hanglampen: mooi boven de eettafel of salontafel

Ken je dat gevoel, dat het tijd is voor iets nieuws in huis? Een kleine opfrisbeurt van je interieur, omdat het alweer een tijdje geleden is dat je iets nieuws kocht. Zelf heb ik dat eens in de zoveel tijd. Dan kijk ik een interieur programma op televisie en wil ik het helemaal anders. Uit die ervaring weet ik dat er enkele interieur items zijn die een kleine verandering lijken, maar een groots effect hebben. Lampen zijn daar een goed voorbeeld van. En omdat ik enkele lampen in huis alweer enige tijd had hangen, ging op zoek naar nieuwe. In het bijzonder naar een design hanglamp voor in eet- en woonkamer.


Design hanglamp boven de eettafel

De landelijke hanglamp boven mijn eettafel hing er al behoorlijk lang. Volgens mij al toen de vorige eettafel er nog stond. Dat is echt alweer een hele tijd geleden. Tijd dus voor wat nieuws! Het moest een design hanglamp worden. Waarom? Omdat design lampen tijdloos zijn, in elk interieur passen en net even anders zijn dan andere lampen. En daar had mijn interieur wel behoefte aan. Ik had al een tijdje niets nieuws meer gekocht en vond dat het wel tijd werd voor een aankoop die echt in het oog springt.

Boven de eettafel is het fijn als het licht goed verspreid over de tafel valt en als je de lichtsterkte wat kunt aanpassen. Mijn oog viel daarom al snel op een moderne hanglamp voor boven de eettafel die dimbaar is. Daarmee kan ik de lichtsterkte aanpassen aan de manier waarop ik de tafel gebruik. Ik hobby en puzzel veel, dan is het handig als ik veel licht heb. Tijdens een diner met vrienden maak ik het graag wat sfeervoller met kaarsen en hoeft het licht minder fel te branden.

Design hanglamp in de woonkamer

In de woonkamer had ik nog helemaal geen hanglamp hangen. Er stond alleen een tafellamp op het televisiemeubel en een vloerlamp naast de bank. Ik merkte dat ik het soms net iets te donker vond en miste er eigenlijk ook een echte eyecatcher. En als een design hanglamp iets doet, dan is het natuurlijk de aandacht trekken. Dus moest er een design hanglamp in de woonkamer komen. Een bijzonder exemplaar met een grote glazen bol en zwart accent waar je niet omheen kunt.

Hanglamp met Scandinavisch design

Tijdens de zoektocht naar mijn nieuwe hanglampen in de webwinkel van Rietveld Licht kwam ik heel veel lampen tegen, van design hanglampen die heel mooi tot hun recht komen in een grote hal, tot hanglampen met een Scandinavisch design. In die laatste categorie valt de witte design hanglamp die ik kocht voor boven de eettafel. Scandinavisch design is modern, minimalistisch en functioneel tegelijk. In mijn geval dimbaar en met strakke lijnen; een echte toevoeging voor mijn eethoek.

Design hanglampen van glas of hout

De hanglamp die ik kocht voor boven de salontafel in de woonkamer is van glas. Design hanglampen van glas hebben een groot voordeel vergeleken met een enkele andere materialen. Glas is neutraal en daarom super makkelijk te combineren met andere items, kleuren en materialen in je interieur.

Waar een houten design hanglamp een echte klassieker is en veel warmte geeft aan je interieur, is die wel iets moeilijker te combineren. Want als er ook al wat houten meubels in je woning staan, moet je oppassen dat de houttint niet net iets anders is. Ook kan het al snel erg veel hout worden. Een glazen hanglamp is dan een mooi alternatief.

Liever een designlamp voor de eettafel

Toen ik lekker veel wooninspiratie op deed -ja, ik ben echt een interieur freak- zag ik zoveel waanzinnige designlampen voor boven de eettafel. Voor aan het plafond, aan de wand, vloerlampen als extra verlichting. Er is zoveel mogelijk. Ik heb niet meteen gedacht aan een design plafondlamp boven de eettafel. Ik dacht vrijwel direct aan een hanglamp. Maar waarom? Want een design plafondlamp boven de eettafel heeft voordelen! Een plafondlamp houdt de ruimte open, creëert daarmee een ruimtelijk effect, geeft verspreid licht en niemand stoot zijn hoofd ertegen. Ook fijn ;-) Als ik eenmaal inspiratie op doe, gaat mijn hart sneller kloppen en stroomt mijn hoofd over van ideeën. Een grote ronde design lamp boven een ronde eettafel, strakke design spots boven een lange houten tafel, grote wandlampen aan de wand in plaats van plafondverlichting. Ideeën genoeg!

Liever een lamp boven de salontafel

Als we het toch over ideeën hebben: boven de salontafel is een design spot ook een geweldig idee. Laat de spot terugkomen in de open keuken voor eenheid in je interieur. Het voordeel van een plafondlamp of spot aan het plafond -in plaats van een hanglamp- is natuurlijk ook hier weer het ruimtelijke effect. En ook hier loopt er niemand (letterlijk) tegen de lamp aan. Ik heb mijn design hanglamp gelukkig zo opgehangen dat het ook heel onwaarschijnlijk is dat ik er tegenaan loop. En de glazen hanglamp maakt de zithoek helemaal compleet. Het lijkt alsof dit het laatste puzzelstukje was. Maar wie weet schuif ik morgen weer met meubels of wil ik de muren een ander kleurtje geven. Maar één ding weet ik zeker, de design hanglampen hangen er voor jaren. Want tijdloos, weet je nog?

Ben jij op zoek naar een design hanglamp? Om net als ik in de eet- of woonkamer te hangen, of misschien wel voor een hele andere plek in huis? Kijk dan eens in de webwinkel van Rietveld Licht. Moeilijk om je favorieten te vinden is het niet, al is het waarschijnlijk wel moeilijk kiezen! Bedenk daarom vooraf goed wat er binnen jouw interieur past, dat maakt het al iets makkelijker. Ik weet zeker dat ze ook voor jouw wensen en interieur bij Rietveld Licht een mooie design hanglamp in de collectie hebben!