• De grootste lampenwinkel van Europa
  • Laagste prijsgarantie
  • Voor 22:00 besteld, morgen gratis bezorgd
  • Grote eigen voorraad
Inspiration — 25-04-2023

Inspiratie voor jouw badkamerverlichting

Op zoek naar inspiratie om je badkamer te verlichten? Wij helpen je graag! Waar moet je nou precies op letten als je lampen gaat uitkiezen voor je badkamer? Je hebt te maken met een vochtige ruimte en daar moeten jouw nieuwe lampen natuurlijk wel tegen kunnen. Daarnaast wil je goed licht als je voor de spiegel staat en misschien ook wel sfeerlicht als je in bad ligt. Lees snel onze tips en kom tot een concreet (licht)plan voor jouw badkamer.


Lichtplan voor in de badkamer

Om een duidelijk beeld te krijgen van waar je in je badkamer licht nodig hebt, is een plattegrond handig. Zo zie je heel makkelijk en snel waar licht nodig is. Teken zelf je badkamer vanaf boven en kruis de plekken aan waar je licht wilt hebben. Bij de spiegel bijvoorbeeld, in het midden van de badkamer en bij de douche misschien als je de gelukkige eigenaar van een grote badkamer bent. Denk aan basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Euh, basisverlichting, functionele verlichting? Ja! Het is niet zo ingewikkeld. De woorden zelf zeggen het eigenlijk al en met onze uitleg gaat er vast snel een lampje branden.

Basisverlichting van de badkamer

Met basisverlichting verlicht je eigenlijk je hele badkamer. De meest ideale lampen voor basisverlichting zijn badkamer plafondlampen en spots voor in de badkamer. Kies dat wat bij jouw badkamer past. Ha, ja misschien lees je juist daarom deze blog. Welke lamp past er nou in jouw badkamer? Is de basisverlichting de enige verlichting in je badkamer omdat de ruimte wellicht klein is of omdat je vooral praktisch bent ingesteld, kies dan een voor een eyecatcher aan je plafond. Wil je juist de aandacht hebben op andere lampen en items in je badkamer, kies dan voor een plafonniere of spot die opgaat in de ruimte. Denk hierbij aan een witte ronde plafondlamp (als je plafond ook wit is) of een zwarte spot als de kranen en accessoires in jouw badkamer ook zwart zijn en je gaat voor een moderne en luxe look.

Functionele verlichting voor de badkamer

Dan is er ook nog functionele verlichting. Belangrijk in een praktische ruimte als de badkamer. Want naast mooi, luxe en misschien wel de ruimte om wat me-time te hebben, is de badkamer ook de plek waar je dag begint en eindigt. Tanden poetsen, je haar doen, scheren, make-up. We doen het allemaal in deze ruimte. En je haar doen in het donker is net wat lastiger dan in goed licht. Laat staan scheren of epileren, ha. Door gebruik te maken van spots kun je eenvoudig belangrijke delen van je badkamer verlichten. Je kan voor meerdere losse spots kiezen, inbouwspots of bijvoorbeeld een plafondspot met vier of zes spotjes die je vervolgens verschillende kanten op laat schijnen.

Door gebruik te maken van spots kun je eenvoudig belangrijke delen van je badkamer verlichten.

Sfeerverlichting in de badkamer

Sfeerverlichting, het woord zegt genoeg. Licht is sfeer en als je de gelukkige eigenaar bent van een grote badkamer met misschien wel een bad (op pootjes, hallo droom), kan sfeerverlichting in je badkamer eigenlijk niet ontbreken. Maar weet je, als jouw badkamer meer een douchecel is, kan sfeerverlichting die douchecel heel sfeervol en zelfs luxe maken. Wij pleiten daarom voor sfeerverlichting in elke badkamer! Het is ook vrij eenvoudig toe te passen. Heb je één lichtpunt in je douchecel of badkamer en niet de mogelijkheid om een extra lamp in de badkamer te plaatsen, ga dan voor een prachtige plafondlamp en vervang de schakelaar door een dimmer. Of kies voor een led lamp met drie standen. Een paar klikken op je bestaande schakelaar en je gaat van praktisch hup-hup-opschieten-schoolrun-licht naar ah-wat-fijn-even-tijd-voor-mezelf-licht. Heb je wel ruimte voor extra lampen in je badkamer, denk dan vooral aan wandlampen. Twee mooie wandlampen naast de spiegel zijn praktisch en met een dimmer of misschien ook wel led lampen met verschillende standen, tover je ze snel om in sfeerlampen.

Badkamerlamp boven de spiegel

Over die spiegel gesproken, goed licht bij je spiegel is een must. Belangrijk om te weten is dat licht bij een spiegel het beste van voren kan komen. Als het licht van af boven komt, vanaf het plafond, sta je al snel in je eigen schaduw. Niet praktisch en niet flatterend. Plaats daarom één of twee wandlampen aan de muur naast de spiegel, of hang een wandlamp boven de spiegel. Denk maar eens aan make-up spiegels in theaters. Die spiegels hebben niet voor niks lampen rondom. Door wandlampen naast je spiegel op te hangen wordt jouw gezicht optimaal verlicht. Is toch nét even fijner wakker worden. En een mooie wandlamp naast de spiegel geeft ook meteen een luxe hotelgevoel. Of ‘ie nu aan staat of uit.

Ledverlichting in de badkamer

Led verlichting in de badkamer, het wordt steeds populairder. En terecht. Waar het licht van led lampen vroeger vooral fel en koud was, is led verlichting nu juist sfeervol en - ook fijn - dimbaar. Zoals de led lampen met drie standen waar we het eerder al over hadden. Deze led lampen ‘dim’ je in drie stappen met je schakelaar. Hoe fijn is het dat je jouw badkamer omtovert van een praktische ruimte naar jouw eigen spa in slechts een paar klikken. Geen dimmer, geen poespas, wel sfeer. Deze led lampen zijn verkrijgbaar met verschillende fittingen. Voor vrijwel elke lamp is zo’n led lamp te verkrijgen. Of je nu gaat voor die moderne zwarte GU10 spots of die mooie plafondlamp van amberkleurig glas, met led verlichting in je badkamer zit je goed!

Bekijk ons hele assortiment aan badkamerverlichting hier


Bekijk ook welke IP-waarde jouw badkamerlamp nodig heeft.